Groei Europese zeewiermarkt stimuleert lokale zeewierteelt

04-03-2021 (11:27) - Sustainable

De Europese zeewiermarkt is sterk gegroeid door de toegenomen consumering van zeewier binnen Europa. Die markt is momenteel namelijk goed voor 840 miljoen euro, ten opzichte van een wereldmarkt van 8,4 miljard euro. Dit biedt mogelijkheden voor lokale teelt, in offshore windparken op de Noordzee, die 25% van de Europese vraag zou kunnen gaan dekken.
 
Op het moment wordt de eetbare zeewier namelijk bijna volledig geïmporteerd vanuit Azië, terwijl een duurzaam alternatief dus lokaal mogelijk is. Dat blijkt uit onderzoek dat sectororganisatie North Sea Farmers heeft laten uitvoeren. Vanaf 2030 is het  de Nederlandse ambitie om 400 km2 aan zeewierboerderijen tussen offshore windparken te realiseren. Zo kan een uitstoot tot 1,6 miljoen ton CO2 bespaard worden.

Drijfveren voor groei
Het onderzoek toont aan dat de Europese zeewiermarkt voor menselijke consumptie kan groeien van 840 miljoen euro tot 2,8 miljard euro in 2030. Een belangrijke oorzaak hiervan is het groeiend bewustzijn onder Europese consumenten rond de impact van voedsel op hun eigen gezondheid en op het klimaat. Zeewier is een ingrediënt dat divers gebruikt kan worden. Niet alleen in gerechten als sushi, burgers en spaghetti, maar ook als zoutvervanger, smaakversterker, verdikkingsmiddel en als alternatief voor dierlijke proteïnen, als The Weed Burger.