Hands Off My Chocolate stapt over op traceerbare cacaomassa

04-06-2021 (12:30) - Sustainable

Hands Off My Chocolate is ontstaan vanuit liefde voor chocolade, maar dan wel chocolade die op een zo eerlijk mogelijke manier wordt gemaakt. Om dat te realiseren werkt Hands Off sinds haar oprichting in 2013 samen met Cocoa Horizons, een onafhankelijke non-profit stichting die via impactvolle programma’s steun geeft aan cacaoboeren in Ivoorkust en Ghana. 
 
Hands Off kan sinds dit jaar zeggen dat haar cacaomassa traceerbaar is; voor het Nederlandse chocolademerk een heel belangrijk onderwerp waar het zich al lange tijd hard voor heeft gemaakt. Hands Off is hiermee het eerste Cocoa Horizons-merk wereldwijd dat overstapt op traceerbare cacaomassa.
 
“Binnen onze duurzame en maatschappelijke missie blijven we ons continu inzetten voor verbeteringen binnen de thema’s: better for you, better for the environment en better for other people. De traceerbare cacaomassa is voor ons een heel belangrijke nieuwe stap vooruit”, aldus Kitty Smeeten.
 

Cocoa Horizons Foundation

Cocoa Horizons coacht haar cacaoboeren via lokaal praktijkonderwijs en trainingen. Daarnaast stelt ze Productivity Packages beschikbaar, zo’n pakket wordt per boer individueel afgestemd en het bevat items als kunstmest en middelen om ziekte bij planten te bestrijden. Deze coaching trajecten leiden tot een hogere cacaoproductie waardoor het levensonderhoud van de boer en zijn leefgemeenschap kan worden verbeterd. Daarnaast ontvangen de boeren een premium boven op de cacaoprijs. De Cocoa Horizons Foundation heeft als verdere focus: women empowerment, het beschermen van kinderen en duurzame cacaoteelt.
 

Women empowerment

Vrouwelijke cacaoboeren zijn enorm in de minderheid, slechts zo’n 19% is vrouw. Hands Off vindt het belangrijk dat vrouwen hun zelfvertrouwen en zelfstandigheid vergroten waardoor ze een stem krijgen. Via Cocoa Horizons leren vrouwen cacao en andere gewassen te verbouwen op hun eigen land. Daarnaast krijgen ze les in financieel management. Dankzij deze trainingen en de opbrengsten van hun land kunnen de vrouwen sparen of een lening afsluiten bij een Village Savings & Loan Associations (VSLA)* en dit geld inzetten voor een extra onderneming, zoals een pluimveehouderij, groententeelt of rijstteelt.
 

Beschermen van kinderen

Cocoa Horizons heeft als doel om voor 2025 kinderarbeid volledig uit te bannen. Daarom werkt ze samen met de overheid en de gemeenschappen om wetgeving tegen kinderarbeid af te dwingen, een goede schoolinfrastructuur te bieden en de families financieel te ondersteunen zodat kinderen naar school kunnen gaan. Er worden controles uitgevoerd om vast te stellen dat er geen kinderarbeid plaatsvindt op de plantages. Een onderdeel hiervan is het Child Labour Monitoring and Remediation System. Dit systeem helpt de Cocoa Horizons coöperaties om gevallen van illegale kinderarbeid te identificeren, alternatieve oplossingen te vinden en het gebruik van illegale kinderarbeid te voorkomen door het bewustzijn rond het onderwerp te vergroten.
 

Duurzaamheid

Naast het sterker maken van de gemeenschappen, stimuleert Cocoa Horizons milieuvriendelijke landbouwpraktijken. Door hogere productiviteit is er minder land nodig wat leidt tot minder ontbossing. Ook wordt duidelijk in kaart gebracht wat de grenzen tussen boerderijen en natuurgebieden zijn. 
 
www.hands-off.com