Nederlander maakt zich meer zorgen om klimaat sinds corona

Nederlander maakt zich meer zorgen om klimaat sinds corona

30-11-2021 (12:34) - Sustainable

Afval scheiden, fietsen en minder vlees eten: veel Nederlanders zijn sinds corona een stuk milieubewuster gaan leven. Althans, die intentie hebben ze. Dat blijkt uit het recent gepubliceerde onderzoeksrapport 'Code Groen' van wereldwijd hygiëne- en gezondheidsbedrijf Essity. Bijna de helft van de Nederlanders (44%) geeft aan zich sinds de pandemie meer zorgen te maken om het milieu. Net zo veel mensen (46%) geloven dat ze met hun individuele gedrag invloed kunnen uitoefenen op klimaatverandering.

Van de Nederlandse respondenten geeft 37 procent aan zich tijdens corona meer bewust te zijn geworden van het menselijke aandeel in klimaatverandering. Als gevolg hiervan is een groot deel van hen (75%) meer tijd gaan besteden aan zaken die een positieve impact hebben op het milieu. Voor 43 procent is dit zelfs 1 uur of meer per week extra. Nederlanders zeggen bijvoorbeeld meer te zijn gaan lopen of fietsen (56%), meer afval te zijn gaan recyclen (48%) en minder vlees te zijn gaan eten (44%). Aan de andere kant geeft een kwart (25%) van de Nederlandse respondenten ook aan dat de lockdown het hen soms ook moeilijk maakte duurzamer te leven, bijvoorbeeld omdat zij producten moesten laten thuisbezorgen in plaats van naar de winkel te kunnen.


Duurzamer boodschappen doen

Respondenten wereldwijd geven aan bereid te zijn 12 procent meer te betalen voor hun dagelijkse boodschappen, als ze daardoor meer milieuvriendelijke producten kunnen kopen. Ditzelfde geldt voor hygiëneproducten (12%), reizen (11%) en kleding (10%). Waar Nederlanders nu jaarlijks gemiddeld € 5.135 uitgeven aan boodschappen, zijn zij bereid om 11 procent meer uit te geven aan milieuvriendelijke alternatieven. Dit komt neer op zo’n € 565 extra per jaar, of bijna € 11 per week.