Nederlandse jeugd levert grote bijdrage World Cleanup Day

22-09-2019 (17:52) - Sustainable

Zaterdag klonk in Zaltbommel het landelijke startschot plaats van de tweede editie van World Cleanup Day.  In totaal werden er in heel Nederland ruim 1.100 opruimacties georganiseerd en waren er meer dan tienduizend vrijwilligers op de been.  De Plastic Soup Foundation en SodaStream gaven eerder deze week aandacht aan wegwerpplastic door met basisscholen een educatieprogramma in te zetten en opruimacties te organiseren. Gezamenlijk hebben de ruim duizend kinderen zo’n 16.000 stuks plastic afval ingeleverd.
 
Naast opruimacties is het ook van groot belang dat bedrijven het gebruik van wegwerpplastic terugdringen en oplossingen bieden. Afgelopen week sprak de CEO van Pepsico, het moederbedrijf van SodaStream, de ambitie uit om in 2025 zo’n 67 miljard plastic wegwerpflessen bespaard te hebben. ‘Met onze ‘Beyond the Bottle’ strategie gaan we ervoor zorgen dat mensen hun dorst kunnen lessen zonder dat daar wegwerpplastic voor nodig is. We hebben nog wat stappen te zetten maar we zijn op de goede weg’.
 
Wereldwijd komt zo’n 80% van al het plastic afval van land in de zee terecht (bron: Plastic Soup Foundation). De internationale opruimacties rondom World Cleanup Day hebben daarom niet alleen als doel om de plasticsoep terug te dringen maar ook om mensen te stimuleren in het dagelijks leven voorzichtiger om te gaan met wegwerpplastic.