Nieuw Roompot park in Hechtel-Eksel wordt duurzaamste park van België

Nieuw Roompot park in Hechtel-Eksel wordt duurzaamste park van België

04-02-2021 (15:34) - Sustainable

Het nieuwe vakantiepark dat Roompot dit jaar in het Vlaamse Hechtel-Eksel zal openen, wordt het meest duurzame vakantiepark van België. Voor het eerst in Vlaanderen wordt er een vakantiepark in CLT-houtconstructie gebouwd dat ruim 5,2 miljoen kg CO2 uit de lucht onttrekt en opslaat, en hiermee alle transport van het park neutraliseert. Het park opent voor de zomer.
 
De 121 woningen voor 4, 6 en 16 personen die Roompot er zal verhuren, bouwt men met duurzaam hout, dat duurzaam in Europese PEFC-gecertificeerde bossen is gerooid, en al in totaal 5,2 miljoen kg CO2 voorgoed uit de lucht onttrokken heeft. Dat gewicht aan CO2 komt overeen met de CO2-uitstoot van alle vrachtwagens die nodig zullen zijn voor de bouw van het park en de afstand die de toekomstige gastennaar en van het park per dieselauto zouden afleggen in de komende 25 jaar. In die berekening houdt Roompot geen rekening met het gebruik van elektrische en andere duurzamer transport waarvoor gasten de komende 25 jaren ongetwijfeld zullen kiezen.
 
CLT-hout
Ook groeien er 1.750 nieuwe bomen op de plaats waar die voor het park zijn gekapt en zullen zij de komende 15 jaar opnieuw evenveel CO2 uit de lucht onttrekken en zuurstof produceren. Andere voordelen zijn dat CLT erg brandveilig is, tot 10% meer leefruimte op dezelfde oppervlakte biedt dan bij een traditionele bouw en dat het goede isolerende eigenschappen heeft, waardoor gasten van een comfortabel en gezond binnenklimaat kunnen genieten, terwijl men minder moet verwarmen in de winter of afkoelen in de zomer.

Daken
Naast de ecologische houten structuur zullen de vakantiewoningen van het Roompot park ook van duurzame extensieve groendaken zijn voorzien. Die daken zijn duurzaam in hun opbouw en hebben een extra isolerende functie, wat opnieuw goed is voor het milieu. Bovendien bufferen zij samen 70.000 liter regenwater dat anders verloren zou gaan.
 
Groene grond
De duurzame initiatieven beperken zich niet tot de vakantiewoningen van het park. Ook de meeste wegen van het park zullen met natuurlijk dolomiet of grasdallen worden aangelegd. Alleen de hoofdweg waarop regelmatig auto’s - of een vrachtwagen voor de bevoorrading - zullen rijden, moet gebetonneerd zijn. Hierdoor bestaat slechts 8,5% van het hele park uit verharding die geen water doorlaat.