Opruimacties bij de Maas effectief

24-08-2021 (11:34) - Sustainable

Tijdens de opruimacties van Maas Cleanup en Natuurmonumenten hebben 3850 vrijwilligers ruim 137.000 kilo afval opgeruimd in natuurgebieden langs de Maas, Geul en Geleenbeek. Na het hoge water in juli bleef er veel afval in natuurgebieden langs de Limburgse rivieren en beken achter. Tijdens de 111 opruimacties die Natuurmonumenten en Maas Cleanup de afgelopen maand in allerijl opzetten, ruimden vrijwilligers in natuurgebieden aangespoelde spullen en afval op.
 
Ruim 3850 vrijwilligers gingen – voorzien van afvalgrijpers, handschoenen en vuilniszakken – aan aan het werk om op te ruimen op de plekken waar dat met groot materieel niet kon. Van pallets tot koelkasten en van autobanden tot tuinmeubilair.


Gecoördineerde opruimacties

Na de overstroming meldden zich meteen veel mensen spontaan om te helpen opruimen. Maar al snel bleek dat opruimen op eigen houtje niet verantwoord was. Gebieden waren nog niet veilig, mensen zouden terecht kunnen komen in drijfzand en er was het risico op gelekte chemicaliën of bomen die op omvallen stonden. Op plekken met veel grof vuil is door aannemers met groot materieel opgeruimd. Tegelijkertijd lagen natuurgebieden wel vol met weggespoelde huisraad en vooral heel veel klein plastic afval dat slecht is voor natuur en milieu. Daarom organiseerde Natuurmonumenten en Maas Cleanup al snel gecoördineerde opruimacties.


De Maas als eerste beschermde rivier van Nederland

Om de opruimacties kracht bij te zetten, pakt Maas Cleanup dit jaar het probleem bij de bron aan door middel van een petitie waarmee we vragen om de Maas de eerste beschermde rivier van Nederland te maken. Zij roepen met de petitie Maas in de Wet de politiek op om van de Maas een rechtspersoon te maken. Door de rechten voor de Maas beter te regelen én te verankeren kan de Maas zelf opkomen voor haar recht om vrij van zwerfafval en andere vervuiling te stromen.