PaperInnovator, Green Serendipity en ChemistryNL bespreken verpakking van de toekomst

11-11-2021 (13:12) - Sustainable

De verpakkingsindustrie wordt als één van de prominente gezichten van verduurzaming gezien. Primaire verpakkingen beschermen producten, maar verlengen ook de houdbaarheid. Het grote gevecht speelt zich momenteel af rondom de reductie en recycling van plastic. Steeds meer multinationals spelen in op alternatieve oplossingen om plasticvervuiling tegen te gaan. Bij het Green & Material Lab tijdens Packaging Innovations op 17 en 18 november in Taets Zaandam wordt hier aandacht aan besteed.
 
"Het gaat vaak om het reduceren van verpakkingsmateriaal, maar wist je dat de milieu-impact in de food sector vele malen groter is bij 'underpackaging' dan bij 'overpackaging'? Bepaalde materialen worden vermeden, maar het uitbannen van bijvoorbeeld plastic leidt in sommige gevallen juist tot een grotere milieubelasting", aldus Rowdy van den Nieuwenhuizen, Head of Content van Packaging Innovations. Het Green & Material Lab is in het leven geroepen om hier verder op in te gaan. Welke alternatieven hebben we?
 

Ontwikkelingen op het gebied van papier

Arie Hooimeijer, namens PaperInnovator, gaat op 17 en 18 november in op twee recente ontwikkelingen. Papier als Plastic; nieuwe verpakkingsconcepten voor vers voedsel die de houdbaarheid van het verse voedsel aanzienlijk verlengen zonder gebruik te maken van plastics en 100% natuurlijk Nederlands papier; papier gemaakt vanuit Nederlandse plantenvezels zonder gebruik te maken van welke fossiele hulpstoffen dan ook.
 

Biobased plastics zijn ook nog recyclebaar

Caroli Buitenhuis vertegenwoordigt uit naam van Green Serendipity en ChemistryNL de 'groene materialen': "Bioplastics die gebaseerd zijn op biomassa of CO2 zijn belangrijk voor de toekomst van verpakken. De nieuwe bronnen voor plastic verpakkingsmaterialen zullen zijn: gerecyclede plastics, biomassa en CO2." Een aantal nieuwe innovatieve bioplastics hebben de eigenschap dat ze op meerdere manieren circulair kunnen zijn.
 

(Inter)nationale prototypes en ideeën vanuit studenten

De jonge generatie denkt vaak out of the box. Dit kan resulteren in een fantastisch idee. Ideeën die later ook daadwerkelijk uitgevoerd kunnen worden. Zo ook bepaalde projecten van studenten die binnen verschillende Industrieel Product Ontwerpen (IPO) opleidingen in Nederland zijn uitgevoerd op het gebied van voedselverpakkingen. Een aantal van deze projecten worden in de spotlight gezet in het Green & Material Lab.