Per 1 juli statiegeld op pet flesjes

30-06-2021 (16:13) - Sustainable

Als onderdeel van de Single Use Plastic (SUP-richtlijn) moet elke EU lidstaat voldoen aan o.a. de eis dat alle plastic flessen minstens 25% recycled content moeten bevatten in 2025. Tegen 2029 zullen de lidstaten 90% van de plastic flessen gescheiden moeten inzamelen. Elk lidstaat mag zelf bepalen hoe deze doelen behaald worden. In Nederland zullen vanaf 1 juli plastic pet flesjes belast worden met statiegeld en vanaf eind 2022 volgen ook plastic blikjes. Merijn Tinga, bekend als de Plastic Soup Surfer, is in Nederland de aanjager betreffende het bestrijden van plasticvervuiling.
 
Merijn Tinga, Plastic Soup Surfer: “Dat er statiegeld op plastic pet flesjes zou komen wisten we natuurlijk al een tijdje. In dit voorjaar volgde nog meer goed nieuws toen staatssecretaris Van Veldhoven mij persoonlijk belde met het bericht dat vanaf eind 2022 ook plastic blikjes worden belast met statiegeld. Zo komen we stap voor stap steeds verder om aan de EU richtlijnen te voldoen en een einde te maken aan plasticvervuiling. De huidige uitdaging zit hem nu vooral in de substitutie van plastic verpakkingen die worden gebruikt en ook niet goed zijn voor het milieu. Data en technologie zullen hier een grote rol in spelen. Het draait erom dat het grote publiek bewust wordt van dit probleem. En dat kun je onderbouwen aan de hand van data. De Plastic Avengers App is een goed voorbeeld hiervan. Op een laagdrempelige manier mensen bewust maken en daarnaast ook data verzamelen. En er zullen in de toekomst wel meerdere technologische ontwikkelingen komen, zoals machine learning, die hierbij zullen gaan helpen.“
 

Plastic Avengers App 

Aan de hand van de nieuwe techniek Flutter heeft Incentro de Plastic Avengers App ontwikkeld. Met de app kunnen foto’s van zwerfplastic gemaakt worden. Deze worden gebundeld en deze data gebruikt Merijn als bewijslast van plasticvervuiling. Op deze manier wordt op een laagdrempelige manier data verzameld. De Plastic Avengers App is te downloaden in de appstore.
 
De app wordt gebruikt voor meerdere campagnes. Zo is vanaf 17 juni ‘de cupcount campaign’ gestart waarbij wordt opgeroepen om zwerfafval in de vorm van plastic wegwerpbekers via de app vastleggen.
 

Over Merijn Tinga, Plastic Soup Surfer

Gebruikt lange afstands expedities op surfboards gemaakt van plastic afval als campagnemiddel. Hij richt de aandacht op bedrijfsleven en beleidsmakers voor een bronaanpak van de plasticvervuiling. In het kader van statiegeld op kleine flesjes ging hij met een gerechtsdeurwaarder langs alle directeuren van supermarkten en frisdrankmaatschappijen. Zijn door het kabinet aangenomen ‘Plastic Soup Surfer petitiemotie’ werd de basis voor het beleid waarbij dit jaar statiegeld wordt ingevoerd op kleine flesjes in Nederland.