Startup Greenforce lanceert plantaardig vlees in poedervorm

18-06-2021 (11:38) - Sustainable

De nieuwste innovatie in het landschap van vleesvervangers komt naar Nederland: plantaardig vlees in poedervorm. De Duitse startup GREENFORCE opereert naast marktgiganten als Beyond Meat en Impossible Foods. De Easy Mixen bestaan uit hoogwaardig plantaardig erwteneiwit waar enkel water aan toegevoegd hoeft te worden om bijvoorbeeld een burger of gehaktbal te vormen.
 
Deze pioniers revolutioneren de markt met het, naar eigen zeggen, meest duurzame plantaardige vlees ter wereld en hebben als doel de eiwitvoorziening voor de volgende generatie veilig te stellen. Na acht jaar intensief onderzoek en de succesvolle introductie in Duitsland, zowel in de supermarkt als horeca, is het tijd om Nederland, dé Europese koploper in de productie en consumptie van vleesvervangers, kennis te laten maken met deze innovatie. De verschillende varianten van de Easy Mixen zijn vanaf vandaag via de Nederlandse webshop verkrijgbaar voor de consument.
 

De eiwitrevolutie

Bij deze nieuwe vleesvervanger in poedervorm kan de consument precies de hoeveelheid mengen die hij of zij nodig heeft voor een maaltijd, de vleesvervanger naar eigen inzicht verfijnen en de zakjes gemakkelijk bewaren. De drijfveer achter deze nieuwe aanpak en kijk op ons huidige voedselsysteem; een groeiende wereldbevolking die niet enkel met vlees en vis aan hun eiwitten kunnen komen. Hiervoor is een 'eiwitrevolutie' nodig.
 
“Tijdens de onderzoeksfase hebben we gekeken naar hoe en welke plantaardige eiwitten de prestaties van topsporters kunnen verbeteren, maar wilde we tevens een smakelijk alternatief creëren op basis van erwten. Deze uitkomsten zitten allemaal verwerkt in ons product. Na de online lancering in Duitsland hebben we onze producten samen met onze community verfijnd, zodat de smaak vrijwel niet van vlees te onderscheiden is. We denken hiermee echt een product te hebben ontwikkeld dat de voedingsindustrie gaat veranderen; het meest duurzame veganistische vlees ter wereld,” aldus Thomas Isermann, oprichter GREENFORCE.
 

Vleesvervanger 2.0

De Easy Mix plantaardige vleesvervangers gaan nog een stapje verder dan de ondertussen welbekende vega-burger en soja worstjes. Door te werken met erwteneiwit in poedervorm wordt er bij de productie van 100 gram erwteneiwit 48 keer minder land en 8 keer minder water gebruikt, en 113 keer minder C02 uitgestoten dan voor 100 gram rundvleeseiwit. “Er zijn al veel mooie plantaardige alternatieven voor vlees op de markt, maar wat onze producten uniek maakt is de poedervorm. Hierdoor wordt onze impact op het milieu namelijk nóg kleiner. Het is licht in gewicht, zeer lang houdbaar door de hersluitbare verpakking en het hoeft niet gekoeld bewaard te worden. Op deze manier verminderen we de uitstoot van transport en het energie verbruik enorm. Daarnaast is het lokaal geproduceerd in Duitsland, verpakt in recyclebaar materiaal en worden de producten klimaatneutraal verzonden,” aldus Isermann.
 
Met deze primeur op de Nederlandse markt willen ze een smaakvol en duurzaam alternatief bieden op vlees.