Studenten TU Delft gooien hoge ogen bij Solar Decathlon Europe

04-08-2019 (19:55) - Sustainable

Een team van studenten van de TU Delft heeft zondag in Hongarije zilver veroverd tijdens de Solar Decathlon Europe met hun conceptwoning. Hun winnende plan: een energiepositieve, circulaire en modulaire woning in een leegstaand, energieslurpend kantoorpand.
 
Universiteiten van over de hele wereld deden mee om het innovatiefste en energiezuinigste huis te bouwen voor de Solar Decathlon in Hongarije. De TU Delft stuurde 52 studenten uit het MOR-team (modular office renovation).
 
Hun concept: inefficiënte kantoorgebouwen ombouwen naar energiezuinige woningen. Tijdens de Solar Decathlon Europe bouwden de studenten in vijftien dagen zelf het prototype. Twee Nederlandse uitdagingen in de gebouwde omgeving worden met het concept getackeld: de ambitie van het ministerie van Binnenlandse Zaken om er in 2030 één miljoen woningen bijgebouwd te hebben, en het grote aantal leegstaande, inefficiënte kantoren in Nederland.
 
55 procent van de kantoren in Nederland heeft een energielabel lager dan C, en ook dat wil de overheid aanpakken: voor 2023 moeten die kantoren geüpgraded zijn. Bovendien staat in Nederland 27 procent van de kantoren leeg, aldus het CBS op basis van de Landelijke Monitor Leegstand. 
 

NU.nl