Swapfiets opent grootste fietswerkplaats in Nederland

09-10-2019 (10:36) - Sustainable

Deze week heeft Swapfiets officieel de deuren geopend van de grootste Swapfiets werkplaats in Nederland. De loods, gelegen in Amsterdam, biedt werkplek aan minstens 20 fietsenmakers en heeft een oppervlakte van 1600m2. De loods is daarmee de grootste fietswerkplaats in Nederland. Swapfiets heeft ruim 170 fietsenmakers in dienst en samen repareren zij gemiddeld 5000 fietsen per week.
 
Aangezien het eigendom van de fiets bij het bedrijf blijft, wordt de kwaliteit van de fiets continue verbeterd. Steven Uitentuis - mede oprichter Swapfiets: “Het is voor ons, en onze klant, van belang dat de fiets zo lang mogelijk meegaat. Daarom worden de inzichten uit gebruikersdata door onze fiets-ontwerpers gebruikt om het ontwerp van de Swapfiets te optimaliseren.”
 
Voor onderdelen die regelmatig kapot gaan, wordt een andere oplossing gezocht. Zo worden de fietsen niet meer verlicht met batterijen maar met een magnetisch dynamo (van Reelight) waardoor de verlichting altijd werkt. Dit is een aanzienlijk verschil met de gemiddelde Nederlandse fiets, waarvan slechts 64% is uitgerust met voor- en achterlicht*. Ook de velgen van de Swapfiets zijn geoptimaliseerd. Het onderhoud percentage van dit onderdeel is daarmee verlaagd van 27% naar slechts 1,8%.
 

Fietsenmakers

Waar in de traditionele fietsen retail de focus ligt op de verkoop van fietsen, hebben de fietsenmakers bij Swapfiets alle focus op de reparatie van de fiets. Dit resulteert in een grotere efficiëntie. Per dag repareren de ruim 170 fietsenmakers meer dan 1000 fietsen. Maar 15% van de fietsen die de werkplaats verlaten is een nieuwe fiets, de overige 85% zijn eerder gebruikte Swapfietsen die opnieuw rijklaar zijn gemaakt.