VEJA geeft openheid over CO2-uitstoot

VEJA geeft openheid over CO2-uitstoot

19-02-2021 (16:04) - Sustainable

Het onderzoeksteam van VEJA heeft een jaar onderzoek gedaan om alle CO2-emissies van VEJA grondig te analyseren. Elke emissiebron is onderzocht, van de hele toeleveringsketen tot het transport van de sneakers. Met het CO2-rapport maakt VEJA de informatie voor iedereen begrijpelijk en toegankelijk.
 
CO2-emissies worden geclassificeerd in scope 1, 2 of 3. Scope 1 omvat directe emissies zoals de auto's van VEJA in Brazilië. Scope 2 betreft de emissies door energieverbruik van kantoren en winkels. Scope 3 is al het andere: alle activiteiten die worden uitgevoerd door leveranciers en partners, van de velden tot de fabrieken en de kantoren. Scope 3 is een duidelijk beeld van ieders wereldwijde impact omdat het de hele productieketen omvat.
 

Emissies beperken

VEJA streeft ernaar om de CO2-uitstoot op drie manieren te beperken:
 
Minder leer in de collecties
In de AW19 vertegenwoordigden de lederen modellen 70% van de totale productie. Een jaar later ging het studioteam door met de ontwikkeling van de veganistische collectie, waardoor het aantal modellen van leer teruggebracht werd tot 51%. VEJA maakt ook gebruik van innovatieve materialen zoals B-mesh, gemaakt van
100% gerecyclede plastic flessen.

De carbon footprint van de VEJA-team

De verandering moet beginnen bij de eigen teams van VEJA. Omdat de kantoren zijn gevestigd in Parijs, Brazilië en New York, nemen veel teams het openbaar vervoer, de fiets of komen ze zelfs te voet naar de kantoren. Wanneer reizen nodig is voor conferenties of handelsactiviteiten, gebruiken ze de trein als het belangrijkste transportmiddel als het minder dan zes uur duurt.
 
Schoenen recyclen
VEJA is in juni 2020 begonnen met het VEJA x DARWIN-project, waar ze gebruikte sneakers inzamelen voor reiniging, reparatie of recycling. Ook haalt VEJA oude sneakers op in Parijs en binnenkort in alle winkels.
 
Klik hier voor het volledige rapport