VN-pre-top over voedselsystemen: kritiek moment om de ongelijkheid van onze voedselsystemen aan te pakken

VN-pre-top over voedselsystemen: kritiek moment om de ongelijkheid van onze voedselsystemen aan te pakken

23-07-2021 (11:34) - Sustainable

Als we de uitdagingen en behoeften van de plattelandsbevolking in de armste landen ter wereld negeren, zijn onze pogingen om meer rechtvaardige en duurzamere voedselsystemen tot stand te brengen gedoemd te mislukken, aldus de voorzitter van het Internationaal Fonds voor agrarische ontwikkeling (IFAD) in de aanloop naar de VN-pre-top over voedselsystemen die maandag in Rome van start gaat.
 
"Plattelandsbewoners zijn lange tijd aan de zijlijn blijven staan in de voedselwaardeketens. Terwijl zij zwoegen om een groot deel van ons voedsel te produceren, ontvangen zij te vaak een hongerloon voor hun inspanningen en blijven zij kwetsbaar voor schokken", zegt Gilbert F. Houngbo, voorzitter van IFAD, het VN-agentschap dat leiding geeft aan de aanpak van plattelandsarmoede en -honger.
 
"Dit is een kritiek moment om de ongelijkheid van onze voedselsystemen aan te pakken. Zonder concrete maatregelen die resulteren in echte veranderingen voor de producenten op het platteland, zullen honger en armoede alleen maar toenemen, met toenemende instabiliteit en migratie als gevolg.'
 
Kleinschalige boeren op het platteland produceren ongeveer een derde van het voedsel wereldwijd, en leveren tot 80 procent van het voedsel in delen van Afrika en Azië. Hoewel zij een belangrijke rol spelen om voedselsystemen draaiende te houden, lijden zij zelf vaak honger. In 2020 werd dit nog verergerd door de klimaatverandering, conflicten en de gevolgen van de COVID-19-pandemie, met als gevolg een dramatische toename van de honger in de wereld, volgens een rapport dat vorige week gezamenlijk door vijf VN-agentschappen, waaronder IFAD, is uitgebracht. Een op de tien mensen lijdt nu honger.