Wijnkoeler van gebruikte festivalmuntjes: de Festicoolr

16-06-2020 (10:54) - Sustainable

Een design wijnkoeler gemaakt van gebruikte festivalmuntjes. Dat is de Festicoolr van ondernemers Charlotte Landman en Lisanne Besselink. Ze kwamen op het idee omdat er dit jaar geen festivals zijn vanwege het coronavirus en er daardoor een overschot aan festivalmuntjes is. De wijnkoeler wordt 3D-geprint en is ontworpen door de Franse designer Adrian Blanc.
 
Dutchband, de grootste leverancier van festivalmunten in Nederland, levert dit jaar geen consumptiemunten aan klanten als Lowlands, Pinkpop en Zwarte Cross. Maar het bedrijf heeft wel duizenden kilo’s gebruikte festivalmunten liggen. Het 3D-printbedrijf ShapeService kan van gerecyclede grondstoffen en bioplastics direct iets nieuws printen. De krachten werden gebundeld en Festicoolr zag het levenslicht. Inmiddels zijn de eerste prototypes geprint en vanaf volgende week is het project te ondersteunen via Kickstarter.
 
Geïnteresseerden die een gerecyclede designkoeler willen bemachtigen kunnen zich inschrijven via de website van Festicoolr. De Festicoolr verschijnt in een oplage van 500 stuks en is te krijgen in verschillende kleuren. Vanwege het zero-waste-beleid start de productie pas wanneer de Festicoolrs zijn verkocht. Zodoende krijgt het festivalafval van Dutchband daadwerkelijk een tweede leven bij een festivalliefhebber thuis en ontstaat er geen overproductie.