'Zwerfinator' wint Trouw Duurzame 100

11-10-2019 (10:54) - Sustainable

Zwerfafvalraper Dirk Groot uit Purmerend is de nieuwe nummer 1 in de Trouw Duurzame 100. Daarmee is Groot, alias de Zwerfinator, de winnaar van de ‘top van onderop’, de lijst van de belangrijkste burgerinitiatieven in Nederland. Dat is donderdagavond bekendgemaakt tijdens het festival ter gelegenheid van de elfde editie van de Duurzame 100 in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.
 
Twaalf juryleden kozen Groot uit een lijst met circa 300 burgerinitiatieven. Het is de eerste keer dat Trouw een ‘top van onderop’ publiceert, in plaats van een lijst van professionals die aan de knoppen zitten en invloed uitoefenen op het gebied van duurzaamheid en natuur. De volledige lijst is te vinden op www.trouw.nl/duurzame100. Trouw publiceert vrijdag 11 oktober een speciale bijlage over de Duurzame 100.
 
Groot maakte indruk op de jury met zijn haast wetenschappelijke analyses van de rotzooi die op straat ligt. Sinds 2014 legt Groot alles wat hij vindt vast in een app. Hij maakt rapporten en landkaarten van de stromen afval zoals blikjes, flesjes, frietbakjes en bestookt daar bedrijven en overheden mee.
 
De inspanningen van de Zwerfinator hebben invloed op beleid, zo constateert de onafhankelijke jury. Inmiddels is mede door de inspanningen van Groot duidelijk dat het invoeren van statiegeld op kleine plastic flesjes en blikjes onontkoombaar is. Fastfoodketen McDonalds probeert nu met advies van Groot de vervuiling door hun producten die via McDrives verkocht worden, terug te dringen.
 
Foto-credits: Trouw / Patrick Post