Amsterdam krijgt innovatiecampus voor stadslogistiek

Amsterdam krijgt innovatiecampus voor stadslogistiek

27-10-2020 (14:00) - Tech

De Metropoolregio Amsterdam krijgt de eerste Europese campus voor de innovatie in de stadslogistiek. Doel van de City Logistics Innovation Campus (CLIC) is de leefbaarheid in de steden verbeteren door minder uitstoot, minder geluidsoverlast, minder voertuigbewegingen door het bundelen van goederenstromen, snellere bezorging en minder opstoppingen.
 
Op de campus gaan bedrijven, kennisinstellingen en overheden samen werken aan oplossingen voor de stadslogistiek van de toekomst. Mede als gevolg van corona zijn de bezorgingen gerelateerd aan online bestellingen geëxplodeerd, waardoor de noodzaak van oplossingen voor innovatieve stadslogistiek met de dag groeit. Daarnaast stellen klanten steeds hogere eisen aan bezorgsnelheid, prijs, tijdstip, locatie en duurzaamheid.
 

Logistieke hub

CLIC fungeert en faciliteert als logistieke hub, een centraal overslagpunt voor goederen, en innovatiecampus met alle faciliteiten. CLIC zal gerealiseerd worden op een 120.000 vierkante meter groot gebied aan de rand van Amsterdam, midden in de MRA, op bedrijventerrein Lijndenhof in de gemeente Haarlemmermeer. Schiphol bevindt zich op korte afstand van de campus. CLIC is een initiatief van Somerset Capital Partners, gespecialiseerd in de ontwikkeling van logistiek vastgoed, en partner Bohemen. Het gaat om een totale ontwikkeling van ruim 250 miljoen euro.
 
Een groen campusterrein met hotelvoorziening vormt een centraal onderdeel van CLIC. Zowel professionals als omwonenden kunnen elkaar daar ontmoeten en gebruikmaken van verschillende services. Bedrijven en kennisinstellingen vinden een verscheidenheid aan logistieke hubs, bedrijfsruimtes, kantoren, flexibele werkplekken, vergadermogelijkheden, eet-, drink- en slaapfaciliteiten.