Bankvergunning voor Ayden

23-06-2017 (08:15) - Tech

Het Amsterdamse technologiebedrijf Adyen heeft een bankvergunning aangevraagd en gekregen. Hiermee wil de onderneming het betaalproces van klanten soepeler laten verlopen.

 
Adyen probeert het aantal frauduleuze betalingen online tegen te gaan. Het concern doet dit door bij transacties onder meer verdachte e-mailadressen en rekeningnummers te vergelijken met aankopen die eerder zijn gedaan.
 
ongecontroleerd proces 
Een bankvergunning had het bedrijf echter tot dusver nog niet. Oprichter en CEO Pieter van der Does stelt in het Financieele Dagblad: "Tot op heden waren we afhankelijk van de snelheid van de bank. Dat was een ongecontroleerd proces met regelmatig vertragingen. Nu is het account van de klanten ook direct hun IBAN, we houden het hele betaalproces in eigen hand." Van der Does stelt wel dat hij geen bankpassen wil uitgeven en zich niet op de consumentenmarkt wil richten.
 
ook vergunning voor Klarna
De bankvergunning van Adyen is donderdag in de registers van de Nederlandsche Bank (DNB) opgenomen. Het concern verwierf de vergunning echter al op 22 april. De Zweedse concurrent Klarna verwierf eerder deze week ook al een bankvergunning.

2,3 miljard euro
Adyen en Klarna zijn de twee grootste bedrijven van Europa op het gebied van financiële technologie, ook wel fintech geheten. Zij zijn samen 2,3 miljard euro waard, en komen door hun bankvergunning onder zwaar toezicht te staan. Een bankvergunning kan ook als goede bescherming fungeren tegen overnames.

NU.nl