Bestuurders waarschuwen tegen oorlogsrobots

20-08-2017 (17:00) - Tech

Een groep bestuurders van robotbedrijven waarschuwt in een open brief over de gevaren van 'killer robots'. De experts willen dat de Verenigde Naties (VN) actie ondernemen om oorlogsrobots een halt toe te roepen.


De brief, die wordt gepubliceerd tijdens een conferentie over kunstmatige intelligentie in Melbourne, is onder meer ondertekend door Tesla-topman Elon Musk. Naast hem staan nog ruim honderd directeuren van bedrijven als DeepMind, Clearpath Robotics en Blue Ocean Robotics onder de brief.


burgers in oorlogsgebieden

Volgens de ondertekenaars vormen autonome robots een gevaar voor burgers in oorlogsgebieden. "Dodelijke autonome wapens dreigen de derde revolutie in oorlogsvoering te worden", staat in de brief. "Als ze eenmaal zijn ontwikkeld, zullen gewapende conflicten op een grotere schaal dan ooit tevoren kunnen worden uitgevochten, en veel sneller dan mensen kunnen bevatten.

We hebben niet lang om hier iets aan te doen, zo stelllen de bestuurders. "Als deze doos van Pandora eenmaal open is, zal het moeilijk zijn hem weer te sluiten."


ondertekenaars uit Nederland

Een handvol ondertekenaars van de brief komt uit Nederland. Eén van hen is Koen Hindriks, directeur van de startup Interactive Robotics en universitair hoofddocent aan de TU Delft. Volgens Hindriks moet worden voorkomen dat robots autonoom keuzes kunnen maken die over leven of dood gaan: "Zonder dat er een controle is vanuit de mens; dat wij niet meer kunnen ingrijpen."

 

 

 

NU.nl