Bijna 50% Nederlanders vindt dat ze geen controle hebben over smartphone

14-09-2021 (14:55) - Tech

Uit recent onderzoek van de Virtual Private Network aanbieder NordVPN blijkt dat 47% van de Nederlanders niet het gevoel heeft dat ze controle hebben over de informatie die op hun smartphones is opgeslagen. Het probleem hiermee is dat apparaten meestal veel gegevens over ons verzamelen en bewaren: van gevoelige informatie, zoals persoonlijke foto's, contactinformatie en bank-apps, tot de browsegegevens en winkelgewoonten van mensen en nog veel meer.
 
"Hoewel Nederlanders zich bewust zijn van de beveiliging van hun apparaten, maken ze zich toch zorgen over waar hun gegevens terecht kunnen komen. Nederlanders maken zich vooral zorgen dat hun financiële transacties (68%), opgeslagen persoonlijke foto's (46%) en online gesprekken (30%) openbaar worden gemaakt. Daarnaast is bijna een derde (27%) bang dat hun browsegeschiedenis openbaar wordt gemaakt, evenals hun gedeelde bestanden en links (25%)," aldus Daniel Markuson, digitale privacy-expert bij NordVPN.
 

Bescherming

Uit het onderzoek blijkt dat de meerderheid van de Nederlanders (61%) de voorkeur geeft aan het beveiligen van hun telefoon met een pincode. Het invoeren van een reeks cijfers om je telefoon te ontgrendelen is snel en eenvoudig. Volgens de studie van InfoSec experts kan echter 26% van alle telefoons gemakkelijk worden geopend met eenvoudige digitale pincodes als "1234", "1111", "123456", "000000" en meer van dergelijke combinaties. Van de overgebleven vergrendelingsmethoden gebruikt 22% van de Nederlanders gezichtsherkenning, 11% een patroonslot en 9% de eenvoudige veegoptie.
 

Welk besturingssysteem is veiliger: iOS of Android?

Uit onderzoek blijkt dat de meerderheid (65%) van de Nederlandse respondenten gebruikmaakt van het mobiele besturingssysteem Android. Het iOS-systeem wordt door een derde (30%) gebruikt. Maar is iPhone veiliger dan Android, zoals vaak wordt beweerd? Het antwoord is niet eenvoudig. Hoewel de meeste telefoonhacks aan de nalatigheid van mensen te wijten zijn, helpt de ingebouwde beveiliging van smartphones toch. Apple controleert alle apps zorgvuldig op legitimiteit, terwijl hackers makkelijker voet aan de grond kunnen krijgen in de open Play Store van Android.
 
"Nu consumenten hun mobiele apparaten steeds vaker gebruiken voor online activiteiten zijn iOS- en Android-besturingssystemen verleidelijke doelwitten voor cybercriminelen. Door een virtual private network te gebruiken dat je IP-adres verbergt en je verkeer versleutelt, zoals NordVPN, kan je gebruikmaken van de Dark Web Monitor-functie in de iOS- en Android-apps. Dit waarschuwt gebruikers als hun persoonlijke gegevens ooit op het dark web worden gelekt. Hierdoor voel je je veiliger wanneer je je smartphone gebruikt," aldus Daniel Markuson.