BIT stapt naar rechter tegen sleepwet

22-03-2018 (10:54) - Tech

Tijdens de verkiezingen gisten hebben mensen hun mening kunnen geven over de zogeheten 'Sleepwet'. De voorlopige uitslag laat zien dat tegenstanders van de inlichtingenwet het referendum erover nipt hebben gewonnen. Zo is 48,9 procent van de Nederlanders tegen deze wet. Datacenter BIT stapt naar de rechter om de wet ongeldig te laten verklaren. 


Organsiatie BIT doet dat samen met Bits of Freedom, Privacy First, de Nederlandse Vereniging van Journalisten en de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten.

 

verstrekkende gevolgen

BIT is blij dat de meerderheid van de stemgerechtigden tegen de Wiv is. Het was een raadgevend referendum en dus mag de politiek de uitslag negeren en kan de wet misschien alsnog in werking treden. Daarom gaat BIT evengoed naar de rechter. 


Alex Bik
, CTO bij BIT: “De gevolgen van deze sleepwet kunnen verstrekkend zijn. Niet alleen voor burgers, maar ook voor de gehele Nederlandse digitale economie. Organisaties brengen hun IT liever onder in een land waar de vertrouwelijkheid van hun gegevens beter beschermd is. Daarmee verslechtert de concurrentiepositie van de Nederlandse IT-sector. De IT- en datacentersector vormen inmiddels de derde mainport van Nederland en zijn goed voor een gigantisch aantal banen. Daar moeten we gebruik van maken in plaats van afbreuk aan doen. Al eerder slaagden wij erin om de bewaarplicht communicatiegegevens van tafel te vegen. Ook dit keer hopen wij op succes en staan wij voor een open, veilig en vrij internet met waarborging van privacy.”