Blinden en slechtzienden profiteren van AI

28-09-2017 (11:26) - Tech

Goed nieuws voor blinden en slechtzienden: vandaag is de wearable OrCam MyEye ook in Nederland verkrijgbaar. Het gaat om een minicamera (met miniluidspreker) die je op je bril kunt vastklikken en die je de tekst voorleest die je aanwijst.

 

gezichtherkenning

De leeshulp kan daarnaast ook gezichten herkennen en je vertellen wie er voor je staat. Een mooi voorbeeld van de functionele toepassingen die Artificial Intelligence kan hebben. De OrCam MyEye is op 27 september jl. gelanceerd in het Nationale Optiekcentrum te Houten.  
 

onafhankelijkheid

‘De OrCam MyEye zorgt ervoor dat blinden en slechtzienden zelfstandig met het Openbaar Vervoer kunnen reizen, hun boodschappen kunnen doen en een menukaart kunnen lezen in een restaurant. In de wereld van de hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden is er op dit moment geen enkel ander hulpmiddel dat op een dusdanige manier deze mensen hun onafhankelijkheid in de samenleving weer teruggeeft’, aldus oogarts dr. Joosse, HMC Westeinde – Haaglanden Medisch Centrum. 
 

Mobileye

OrCam is opgericht in Israël door Professor Amnon Shashua en Ziv Aviram, co-founders van Mobileye, een systeem dat eveneens gebruikmaakt van Artificial Intelligence en over de gehele wereld in meer dan 15 miljoen auto’s is geïmplementeerd om verkeersongelukken te voorkomen. In maart dit jaar werd bekendgemaakt dat Mobileye voor 15,3 miljard dollar door Intel is gekocht. De OrCam is in 2015 al  gelanceerd in de USA.