Check Point Software waarschuwt voor cyberrisico's apparaten thuis

08-04-2021 (16:03) - Tech

Check Point Software Technologies waarschuwt voor vijf apparaten die cybercriminelen gebruiken om je te bespioneren in je eigen huis. Deze apparaten vergroten het aantal beschikbare aanvalspunten voor hackers en onzichtbare indringers.
 
Check Point Software waarschuwt voor de volgende apparaten die cybercriminelen kunnen proberen te hacken om je te bespioneren:
 
Televisies
Veel televisies beschikken tegenwoordig niet alleen over een internetverbinding, maar ook over een camera en microfoon. Klinkt onschuldig, maar dit betekent wel dat deze televisies alles in de kamer kunnen zien en horen, wat het voor een indringer een aantrekkelijk aanvalspunt maakt om het huis binnen te komen. Dek dus de camera af wanneer je de tv niet gebruikt en beperk in de instellingen de machtigingen van de microfoon en camera om jezelf te beschermen.

Computers
Iets soortgelijks kan gebeuren op een computer. Zorg ook dat je uitgerust bent met goede beveiligingssoftware die regelmatig de software, programma’s en documenten analyseert om zo kwaadaardige activiteiten op je computer op te sporen.

Smartphones
Smartphones dragen veel informatie over de eigenaar mee. Download om de risico’s in te perken alleen apps van erkende bronnen en controleer welke machtigingen een bepaalde app heeft. Beveiligingstools speciaal voor bedreigingen op je smartphone, zoals Harmony Mobile, kunnen helpen om je te beschermen tegen geavanceerde mobiele aanvallen.

Kinderspeelgoed
In veel kinderspeelgoed is anno 2021 technologie verwerkt; drones, robots, op afstand bestuurbare vliegtuigjes en game consoles. Een andere gemene deler van dit speelgoed: ze zijn allen verbonden met internet. Ook het traditionele speelgoed, zoals knuffels en poppen, blijft niet gespaard en is steeds vaker voorzien van een internetverbinding. Hierdoor loopt de privacy van kinderen gevaar: sommige Europese landen is bepaald speelgoed zelfs verboden omdat het minderjarigen bespioneert en hun gevoelige gegevens ontfutselt.

Huishoudapparatuur
Ook de huishoudelijke apparatuur houdt een oogje in het zeil. Vorig jaar nog bleek een keukenrobot die in Lidl-supermarkten in 2019 in Frankrijk werd verkocht, een ingebouwde microfoon te hebben waarmee gesprekken van shoppers werden opgenomen.