DNB niet overtuigd van Blockchain

08-06-2018 (17:58) - Tech

Volgens kenners heeft blockchain de potentie de financiële wereld op zijn kop zetten, nog meer dan internet dat deed. DNB deed de afgelopen drie jaar ervaring op met blockchain door middel van experimenten, maar is nog niet overtuigd.
 

Volgens DNB kan blockchain nog niet voldoen aan de hoge eisen die gesteld worden aan financiële systemen van bijvoorbeeld banken.
 

Volgens DNB wegen de voordelen - op dit moment - niet op tegen de nadelen. Wat zijn de nadelen van blockchain volgens DNB? Het gaat ten eerste ten koste van de capaciteit van het netwerk, hierdoor blijft minder verwerkingskracht over voor het afhandelen van betalingen. Daarbij komt dat blockchain-technologie een hoog energieverbruik met zich meebrengt. Een netwerk heeft veel computers nodig met veel rekenkracht, die dus veel energie verbruiken. Volgens DNB hebben gebruikers bovendien nooit 100% zeker dat een overschrijving de juiste ontvanger heeft bereikt, wat bij reguliere betalingssystemen wel zo is.
 

Interessant en veelbelovend

De conclusies van DNB gaan ogenschijnlijk een beetje tegen de stroom in, omdat veel banken ervan overtuigd lijken dat blockchain wél meerwaarde biedt. Ze investeren en experimenten volop. DNB schrijft blockchain echter niet af, maar noemt blockchain nog steeds ‘interessant en veelbelovend’. Misschien kunnen nieuwe algoritmes de huidige problemen op termijn oplossen, aldus de centrale bank. Ze blijven daarom investeren in het opdoen van kennis over blockchain en houden contact met de markt over toepassingen van blockchain.
 

banken.nl