Eerste ecologische zonnepark van Nederland staat in Drenthe

06-12-2017 (11:53) - Tech

Energiebedrijf Vrijopnaam bouwt haar eerste ecologische zonnepark van Nederland in Drenthe. Dit zonnepark levert een structurele bijdrage aan de lokale biodiversiteit én wekt voor zo’n 200 huishoudens duurzame stroom op. 
 

Vrijopnaam is medio september begonnen met de bouw van een zonnepark in Zeijen, gemeente Assen. Het park wordt gerealiseerd op een gesloten stortplaats en wordt donderdag 14 december officieel geopend door Harmke Vlieg-Kempe, wethouder van gemeente Assen, Henk Lammers, wethouder gemeente Tynaarlo, en Tjisse Stelpstra, gedeputeerde Provincie Drenthe. Zij zullen die dag samen het laatste zonnepaneel plaatsen in het park.
 

biodiversiteit

Bijzonder is dat het ontwerp van het park de lokale biodiversiteit stimuleert. De afstand tussen de rijen zonnepanelen is vergroot om de omstandigheden voor duurzame groei van lokale bloemen en kruiden te creëren. Ruim de helft van de beschikbare oppervlakte is zo vrijgemaakt voor ecologie. De energieopbrengst per hectare ligt daarmee wel lager, maar de totale ecologische waarde van het terrein is sterk toegenomen.