Europese studenten maken indruk bij Shell Eco-marathon

27-05-2019 (09:00) - Tech

Honderden Europese scholieren en studenten streken deze week neer in Noord-Brabant voor het Shell Eco-marathon Challenger Event, waar studenten werden uitgedaagd zo ver mogelijk te rijden in een zelfgemaakt, hyperzuinig voertuig.
 
Tijdens dit Challenger Event, dat voor het eerst in Nederland werd georganiseerd, kregen de teams de kans om hun duurzame voertuigen te testen op de baan. Bovendien konden zij zich kwalificeren voor Shell Eco-marathon Europa 2020. De Europese editie vindt dit jaar van 2 t/m 5 juli plaats in Londen. De deelnemende middelbare scholieren, mbo-, hbo- en universitaire studenten hebben het afgelopen jaar hard gewerkt aan de ontwikkeling van hun innovatieve voertuigen, die bijvoorbeeld op waterstof rijden of zijn gemaakt met een 3D-printer.
 
Team Cele Racing van het Gymnasium Celeanum uit Zwolle doet dit jaar voor het eerst mee aan de wedstrijd en kwam met hun voertuig meteen door de strenge technische inspectie. Vier teams deden mee aan een pilot voor een nieuwe categorie met zelfrijdende voertuigen. Team EVA van de Hogeschool van Amsterdam gooide hoge ogen als eerste Nederlandse team en behaalde de hoogste score. “Met ons elektrische zelfrijdende UrbanConcept voertuig willen we laten zien dat autonoom rijden de toekomst van duurzame mobiliteit kan zijn,” zegt woordvoerder Kyra Koning.
 

grenzeloze mogelijkheden

Marjan van Loon, president-directeur Shell Nederland vult aan: “Het enthousiasme en de gedrevenheid van de aanwezige studenten is aanstekelijk. Er zijn veel banen in de techniek, maar er is een tekort aan technisch opgeleiden. Met Shell Eco-marathon willen we laten zien wat de grenzeloze mogelijkheden zijn van techniek en studenten een platform bieden om opgedane kennis in de praktijk te brengen.”