Heartbit: de blockchain oplossing voor langer leven?

05-03-2018 (11:57) - Tech

Levensverlengende technologie is hard in ontwikkeling en kan al in de nabije toekomst werkelijkheid worden. Dat brengt een paar flinke uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen we ervoor dat die technologie straks toegankelijk is voor iedereen, en niet slechts voorbehouden aan de elite? En kan de planeet het straks nog wel aan? Heartbit is een transparante blockchain oplossing die de aarde beschermt en handel in langer leven mogelijk maakt. Extra levensjaren koop én verkoop je straks gewoon online.
 
 
Het is een kwestie van tijd voordat het menselijk leven verlengd kan worden, bijvoorbeeld door gentherapie of door medicijnen die veroudering tegenaan. Een leeftijd van minimaal 100 jaar wordt heel normaal. In de Verenigde Staten maar ook in Nederland worden grote stappen gezet. Om te zorgen dat iedereen aanspraak kan maken op deze technologie, is er nu Heartbit.
 

Heartbit: de blockchain oplossing

De blockchain is niet enkel een buzzword. Het is een effectieve oplossing om een transparante, gedecentraliseerde boekhouding bij te houden van de totale capaciteit voor menselijk leven op onze planeet. Door een maximum (cap) vast te stellen kan worden voorkomen dat er een ongeremde wildgroei komt op ‘langer leven’. Zo houden we voldoende ruimte, energie en voedsel over voor iedereen.
 

handelen in extra levensjaren

De blockchainomgeving is ideaal voor handel, zoals we zien bij de populaire cryptovaluta. De Heartbit heeft bovendien intrinsieke waarde, in tegenstelling tot vele cryptovaluta. Door in het algoritme rekening te houden met de capaciteit van de planeet om leven te ondersteunen zal de koers niet enkel door vraag en aanbod worden bepaald maar ook door klimaatverandering, geboortecijfers, natuurrampen, geweld en oorlog. Hoe meer bewoners op aarde, hoe schaarser extra levensjaren worden. Op Heartbit.biz wordt in een korte film verteld hoe Heartbit ervoor zorgt dat iedereen zijn deel krijgt.
 

flauwe grap?

De Heartbit is een idee van communicatiebureau Havas Lemz in Amsterdam. Bestaat de Heartbit straks echt? Of is het een flauwe grap die speelt met een dystopisch toekomstbeeld? Merien Kunst, creative director: “Bij Havas Lemz onderzoeken we graag hoe de wereld om ons heen verandert door innovatie en hoe mensen daarmee omgaan. Terwijl het techno-optimisme van Silicon Valley hoogtij viert is het belangrijk kritisch te kijken naar de impact op onze levens. Door het vraagstuk van ‘langer leven’ in deze vorm te gieten (een blockchain-concept) brengen we het tot leven, wordt het dwingender en dreigender. Het zet je aan het denken. Door het te koppelen aan een korte enquete halen we er ook nuttige inzichten uit.”
 

Tegenlicht ‘De Onsterfelijken’ 

De aanleiding voor het Heartbit concept is de nieuwste Tegenlicht aflevering ‘De Onsterfelijken’. Creative directors Remco Marinus en Merien Kunst bedachten samen met Tegenlicht-regisseur Tomas Kaan dit fictieve platform als aanvulling op de uitzending. Woensdag 7 maart zal de documentaire nabesproken worden van 20:00 tot 22:00 in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. De Heartbit komt dan ook kort aan bod.
 
De video wordt geladen, een moment...duurt het te lang, refresh dan even.