HTC schrapt 150 banen, VR brillen moeten redding brengen

02-07-2018 (15:29) - Tech

Smartphonemaker HTC schrapt 1.500 banen in thuisland Taiwan, wat overeenkomt met ongeveer een kwart van het totaal aantal banen.  In de kwartaalcijfers over de eerste drie maanden van dit jaar rapporteerde HTC een daling van 55,5 procent in omzet vergeleken met een jaar eerder.


De ontslagronde volgt op de verkoop van een deel van HTC aan Google in september 2017. Google kocht toen ongeveer tweeduizend HTC-medewerkers en een pakket patenten voor 1,1 miljard dollar. Het ging daarbij voornamelijk om technici, die Google wil inzetten voor het maken van eigen smartphones.


In de hoogtijdagen verkocht HTC een op de tien nieuwe smartphones. Inmiddels is het bedrijf ingehaald door Chinese smartphonemakers als Huawei, Vivo en Oppo, terwijl Apple en Samsung het gros van de premium smartphonemarkt in handen hebben.


HTC heeft na de ontslagronde wereldwijd nog 4.950 werknemers over. Naast de ontslagronde wil HTC zijn takken voor smartphones en virtual reality-brillen onder hetzelfde leiderschap plaatsen. Nu worden die twee nog los van elkaar aangestuurd, maar HTC ziet meer toekomst in zijn Vive VR-brillen.


NU.nl