Jaguar test vertrouwen weggebruikers in zelfrijdende auto

24-01-2019 (09:16) - Tech

Jaguar Land Rover heeft een systeem ontwikkeld waarmee autonome auto's andere weggebruikers laten zien wat ze gaan doen. De autonome auto projecteert symbolen op de weg die aangeven of de auto gaat rijden, stopt of afslaat. In de toekomst zou het systeem ook kunnen worden gebruikt om detectie van obstakels en reisinformatie te delen met voetgangers.


De technologie is ontwikkeld in het kader van onderzoek naar de mogelijkheden om het vertrouwen in de techniek van autonome auto's bij andere verkeersdeelnemers te vergroten. Uit onderzoek blijkt dat 41 procent van de weggebruikers en voetgangers zich nu nog zorgen maakt over autonome voertuigen in het dagelijkse verkeer.


tests

De ingenieurs van Jaguar hebben daarom in samenwerking met cognitieve psychologn allerlei tests uitgevoerd. Daarbij is niet alleen het innovatieve systeem beproefd in een nagebouwde stedelijke verkeerssituatie, maar werd ook meteen de mate van vertrouwen in autonome voertuigen vastgelegd. De Britse overheid subsidieerde dit testprogramma.


Pete Bennett
, Future Mobility Research Manager van Jaguar Land Rover, vertelt: 'De tests helpen ons bepalen hoeveel informatie een zelfrijdende auto zou moeten delen, om hun vertrouwen te kunnen winnen. Dit revolutionaire onderzoek vormt de basis van de constante ontwikkeling van de manier waarop zelfrijdende auto's met mensen zullen interacteren in de toekomst.'