Kwart Nederlanders downloadt nog steeds illegaal

22-02-2018 (15:15) - Tech

Volgens recent marktonderzoek heeft iets minder dan een kwart van alle Nederlanders het afgelopen jaar content gratis gedownload. In 2013 deed 41 procent dat nog regelmatig. Streaming video- en muziekdiensten zoals Netflix en Spotify zijn sindsdien sterk gegroeid, terwijl organisaties zoals Stichting Brein illegaal uploaden steeds harder aanpakken.


Sinds in april 2014 het Europese Hof van Justitie bepaalde dat Nederland een downloadverbod moest invoeren wordt illegaal aangeboden content door bijvoorbeeld Stichting Brein harder aangepakt. Daarnaast komen er steeds meer betaalbare alternatieven die hoge kwaliteit content aanbieden. Illegale content van goede kwaliteit is in vergelijking daarmee steeds moeilijker te vinden. Bepaalde downloadsites zijn zelfs geblokkeerd door internetproviders. 


verdere afname

Het is duidelijk dat het downloaden van illegale content aan het afnemen is. Vooral dankzij het aanbod van betaalbare, legale content via streamingkanalen. Zeker ook als de handhaving van het downloadverbod zal toenemen en providers gedwongen worden mee te werken. Ook blijkt uit het onderzoek dat mensen buitenshuis steeds meer gebruik van streaming maken in plaats van eerst thuis iets te downloaden. Databundels nemen toe en sommige providers bieden zelfs onbeperke bundels aan. 


Telecompaper