Leids UMC brengt anatomieles tot leven

12-09-2017 (10:40) - Tech

Een mixed reality anatomie app voor de Microsoft HoloLens moet de anatomielessen bij het Leids Universitair Medisch Centrum levendig maken. De app kwam tot stand in samenwerking met het New Media Lab van Universiteit Leiden en innovatiepartner InSpark.

finalist

De app, genaamd Dynamic Anatomy, maakt het voor studenten mogelijk de anatomie en bewegingen van hun eigen virtuele enkel tot in detail onderzoeken. Eerder deze zomer is de anatomie app door TedX tot finalist benoemd in de competitie ‘beste nieuwe onderwijsvorm van 2017'. De app moet het makkelijker maken om complexe gewrichten als de enkel te doorgronden. 

mixed reality

De virtuele anatomieles werkt als volgt: de HoloLens, een innovatieve bril van Microsoft, laat virtuele objecten in 3D zien in de werkelijke omgeving van de brildrager: mixed reality. Het zorgt ervoor dat een virtueel onderbeen door de lesruimte zweeft. Studenten kunnen er omheen en onderdoor lopen, onderdelen aan- en uitzetten, en het enkelgewricht laten bewegen. Studenten kunnen het hologram bedienen met hun eigen been. 'Die interactie met het eigen lichaam maakt dit uniek in de wereld', zegt anatomiedocent Beerend Hierck, LUMC.
 
Het LUMC onderzoekt de mogelijkheden voor andere toepassingen van mixed reality in het onderwijs, zoals voor chirurgen in opleiding of voor archeologen tijdens opgravingen. 
 
De video wordt geladen, een moment...duurt het te lang, refresh dan even.