Master Digital Design-studenten ontwikkelen duurzaam Instagram-filter

Master Digital Design-studenten ontwikkelen duurzaam Instagram-filter

22-04-2020 (11:12) - Tech

Veel Instagrammers realiseren zich niet dat het uploaden van foto’s en video’s in hun Instagram Stories veel energie kost. Om deze 'digitale vervuiling' te verminderen hebben Master Digital Design-studenten van de Hogeschool van Amsterdam een duurzaam Instagram-filter gelanceerd op Earth Day: het Sustainable Dot-filter.
 
Elke dag delen 500 miljoen Instagram-gebruikers stories met foto's en video's met hun volgers. Eén foto kan al zo'n 30 MB groot zijn. Om de grootte van deze bestanden te verkleinen, maakten studenten Danique de Bies, Gabriela Onu, Kent de Bruin en Matthijs Nolst Trenité een milieubewust AR-filter. Ze gebruikten daarvoor het zogenoemde halftooneffect. Met behulp van het AR-filter kijken de studenten naar het verkleinen van een Instagram Story bij de bron. Het filter leest en creëert een gerasterd beeld van de werkelijkheid waarin sommige pixels niet hoeven te worden getoond. Het resultaat is een opmerkelijk kleiner gefilterd fotoformaat dan het origineel. Door het filter te gebruiken, kunnen Instagrammers de grootte van hun originele foto met meer dan 50 procent verkleinen.
 

Waar te krijgen?

Het Sustainable Dot-filter is beschikbaar voor alle Instagram-gebruikers. Ga naar het Instagram account @master.digital.design en vink het middelste filterpictogram aan net boven de feed van het profiel. Sla het op en begin duurzamer te klikken en te delen. Meer informatie en blogs van de studenten vind je hier.