Nieuwe CEO Uber bekend

28-08-2017 (10:06) - Tech

Taxibedrijf Uber heeft een nieuwe CEO gevonden. De naam die zondag na een langdurige zoektocht uit de hoge hoed kwam, was voor velen een verrassing: Dara Khosrowshahi, de huidige CEO van reisbedrijf Expedia.

 
De 48-jarige Khosrowshahi is al twaalf jaar CEO van reisbedrijf Expedia. Het bedrijf is gevestigd in Bellevue, Washington, in het noordwesten van de Verenigde Staten. Dat betekent dat Khosrowshahi onderdeel is van het techwereldje rond Seattle en niet die van Silicon Valley. Beide regio’s staan hun mannetje, maar er is ook de nodige rivaliteit.
 
Op Amazon-baas Jeff Bezos en de topmannen van Microsoft na zijn de kopstukken van Seattle’s techsector lang niet zo bekend als hun collega’s uit Silicon Valley. Hierdoor was de uitverkiezing van Khosrowshahi als nieuwe CEO van Uber een grote verrassing. Hij stond totaal niet op de radar van de mensen in The Valley.
 

grootste online reisbureau in VS

Hij is misschien geen beroemdheid in de techwereld, maar het cv van Khosrowshahi is indrukwekkend. In de twaalf jaar dat hij topman is van Expedia heeft hij de omzet van het bedrijf verviervoudigd, tot 8,7 miljard dollar in 2016. Expedia is het grootste online reisbureau van de VS, met sites als Hotels.com, Trivago en Travelocity in de portfolio. Een auto, accommodatie of vliegticket, het is allemaal te huren of te boeken via het reisbedrijf.
 

Iran

Khosrowshahi is geboren in Iran en kwam als kind naar de VS. Hij groeide op in de staat New York en is Amerikaans staatsburger. Hij is afgestudeerd als elektrotechnicus aan Brown University, volgens zijn LinkedIn-pagina. Voordat hij bij Expedia kwam, was hij financieel directeur bij IAC, het internet- en mediabedrijf van zakenman Barry Diller. IAC nam Expedia in 2003 over, om het twee jaar later weer op eigen benen te zetten met Khosrowshahi aan het roer. Khosrowshahi werkte bij de start van zijn carrière zeven jaar bij de Amerikaanse zakenbank Allen & Co.
 

spraakgestuurd zoeken

Hij heeft de reputatie een goede leider te zijn, volgens de beoordelingen op Glassdoor, met een waardering van 93 procent onder (oud-)werknemers. Ook staat Khosrowshahi bekend om zijn rotsvaste vertrouwen in technologische ontwikkelingen. Spraakgestuurd zoeken is zijn nieuwste obsessie, vertelde hij onlangs aan de Financial Times. Hij gebruikt thuis meerdere digitale assistenten en denkt dat op een dag iemand een complete reis kan boeken met alleen de stem.
 
 

Business Insider