Onbeperkte databundel de norm voor Nederlanders

26-10-2017 (12:55) - Tech

Tele2 wilde graag inzicht in de manier waarop consumenten kijken naar smartphonegebruik en dataverkeer, hiervoor schakelde de aanbieder PanelWizard in. De belangrijkste bevinding bij de 1000 respondenten: veel mensen weten eigenlijk niet wat ze betalen.

 

wat

Het gaat hier voornamelijk om de kosten van het streamen van video’s of muziek op een mobiele telefoon. Bij veel mensen wordt de datalimiet bereikt voordat de maand voorbij is, een van de grootste ergernissen. Vooral wanneer men in een situatie komt waarin de weg gevonden moet worden. Tegenwoordig vrijwel onmogelijk zonder toegang tot mobiele data. Het heeft ertoe geleid dat een groot deel van de Nederlanders onbeperkt mobiel datagebruik in de nabije toekomst als absolute norm ziet. Bijna 70 procent van de jongeren denkt dat (vrijwel) iedereen over vijf jaar een ongelimiteerde databundel heeft.
 

waar

Het moge duidelijk zijn: de telefoon is onmisbaar, en mobiele data zo mogelijk nog meer. Maar waar gebruiken we de telefoon dan overal? We kunnen gerust stellen: bijna overal. Maar volgens het onderzoek gebruiken we hem vooral tijdens het reizen met openbaar vervoer. Ook gebruikt een derde van de respondenten de telefoon tijdens het bankhangen. Daarnaast worden de wc (12%) en het bezoek bij de schoonhouders (5%) genoemd. De databundel wordt met name gebruikt voor het lezen/versturen van mails, praktische apps zoals Buienradar en online bankieren, het surfen naar informatie en social media.
 

wie

Dat laatste geldt met name voor vrouwen. Het bijhouden van social media is met name een vrouwenaangelegenheid (64% vs 55%). Mannen zijn meer uit op het lezen van nieuws (62% vs 40%) en het bekijken van video’s (21% vs 11%). Online shoppen is bij beide geslachten populair. Misschien wel het meest opmerkelijke verschil: twee keer zoveel vrouwen als mannen gaf aan de onbeperkte bundel wel te willen inruilen voor het onbeperkt alles kunnen eten zonder hiervan aan te komen.