Oorzaak uitval grote websites op 5 augustus gevolg van 'foutje bij update'

08-08-2021 (14:08) - Tech

Donderdagavond waren veel grote nationale en internationale websites bijna een uur lang onbereikbaar, als gevolg van een storing in het zogeheten contentdistributienetwerk (CDN) van Akamai, dat sites langs de juiste servers naar gebruikers stuurt. Vorige maand was er ook zo'n grote storing, toen bij CDN-aanbieder Fastly. Akamai benadrukt op zijn website dat er donderdag geen sprake was van een aanval. Net als bij Fastly ging het om een fout tijdens een update.
 
Wat er donderdagavond precies gebeurde, is niet bekend. Akamai schrijft in een blogbericht dat er een fout in het DNS (Domain Name System) optrad, nadat een software-update was uitgevoerd. Een webbrowser verbindt met de DNS-server die het dichtst bij de gebruiker in de buurt staat. Mocht die server uitvallen, dan kan het systeem verbinding proberen te maken via een andere server op een andere locatie. Maar doordat de fout donderdag optrad op een hoger niveau, namelijk bij de aanbieder van die DNS-servers, werden browsers en sites helemaal niet meer gekoppeld. Daardoor waren veel websites die klant zijn bij Akamai onbereikbaar
 
In Nederland werden onder meer sites van de politie, Zalando, NS en verschillende banken getroffen. Ook nieuwssites als NU.nl en die van het AD kampten met problemen. In het buitenland trof de storing onder meer FedEx, UPS en Amazon. Nadat Amakai de update terugdraaide, kwamen de websites weer online.

NU.nl