Startup Tykn krijgt financiële injectie van IT-ondernemer Johan Mastenbroek

20-05-2019 (09:43) - Tech

Tech-startup Tykn heeft een investering van 1,2 miljoen euro binnen gesleept van de Haagse IT-ondernemer Johan Mastenbroek. Door middel van slimme technologie en blockchain ontwikkelt de startup een ‘digital identity wallet’, waarmee het mogelijk wordt om identiteitsgegevens digitaal te verifiëren. Hierdoor kan iemands identiteit niet meer verloren gaan. Een uitkomst voor de 1,2 miljard ‘onzichtbare’ mensen wereldwijd: zij die door verouderde papieren administratiesystemen, oorlogen of rampen geen officiële identiteit meer hebben.


Beide partijen zijn verheugd over de samenwerking. “Johan Mastenbroek steunt ons niet alleen financieel, maar we krijgen er ook een ervaren partner bij”, aldus Tey Al-Rjula, CEO van Tykn. “Met zijn ervaringen in blockchain en online identiteitszaken komen we weer een stap dichterbij de wereld zoals wij hem voor ons zien: een rechtvaardige wereld waarin iedereen toegang heeft tot zijn of haar grondrecht op een identiteit.”
Tey Al-Rjula heeft zelf ervaren hoe het is om ‘onzichtbaar’ te zijn. “Mijn geboorteakte ging verloren tijdens de Golfoorlog in Koeweit. Toen mijn werkcontract in Nederland ten einde liep, kwam ik in een asielzoekerscentrum terecht. Daar zag ik hoe vele Syrische vluchtelingen dezelfde problemen ondervonden als ik. Deze moderne wereld moet het grondrecht op een identiteit beter kunnen én willen beschermen. Dit inspireerde mij om samen met de social-entrepreneurs Khalid Maliki en Jimmy J.P. Snoek Tykn op te richten.”
 
Ook IT-ondernemer Mastenbroek is blij met de samenwerking: “Ik geloof in het gedachtegoed van Tykn. Ze werken nauw samen met internationale organisaties, waarmee zij samen een oplossing kunnen bieden voor een wereldwijd probleem. Tykn geeft met hun platform deze ‘onzichtbare’ mensen weer een toekomst.”
 
Ook is Mastenbroek blij met de aanvulling van Tykn aan zijn participaties: “Ik investeer voornamelijk in IT & Innovatie ondernemingen met een niche marktfocus en een omzet van meer dan 3 miljoen. Hierbij ligt de focus op management buy-outs en groei-investeringen. Mijn missie is om deze innovatieve ondernemers naar het volgende level te tillen op het gebied van marktpositie, businessmodel en grootte. Tykn vormt een mooie aansluiting op de andere bedrijven waarin ik participeer, zoals Ledger Leopard, Loek! en Finturi.”  
 

In de serie Kopstukken verscheen vorig jaar bij FONK magazine 248 een interview met mede-oprichter Jimmy Snoek.