Toyota bouwt stad van de toekomst bij Mount Fuji

07-01-2020 (10:53) - Tech

Toyota gaat een prototype van de stad van de toekomst bouwen op een terrein van 175 hectare aan de voet van de berg Fuji in Japan. Dit heeft Toyota bekendgemaakt op de techbeurs CES in Las Vegas.
 
De ‘Woven City’ wordt een volledig verbonden ecosysteem op basis van waterstof. De stad is bedoeld als een levend laboratorium en zal als fulltime thuis dienen voor onder meer onderzoekers en wetenschappers die zich gaan bezighouden met de ontwikkeling en het testen van autonomie, robotica, persoonlijke mobiliteit, smart homes en kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence, AI) in een realistische leefomgeving.
 

Volledig duurzaam

De stad moet uiteindelijk volledig duurzaam zijn, met gebouwen die hoofdzakelijk van duurzaam hout gemaakt zijn. Hierbij wordt gebruikgemaakt van traditioneel Japans houtsnijwerk dat deels geproduceerd wordt door robots. De daken van gebouwen worden bedekt met fotovoltaïsche panelen die zonne-energie opwekken als aanvulling op de energie die opgewekt wordt door brandstofcellen. Het plan is verder om de stad als het ware te laten opgaan in zijn natuurlijke omgeving waarbij het gebruik van inheemse vegetatie een belangrijke rol speelt.
 
Toyota zal andere commerciële partijen en geïnteresseerde wetenschappers en onderzoekers van over de hele wereld uitnodigen om in Woven City aan eigen projecten te komen werken. Voor het ontwerp van de stad werkt Toyota samen met de Deense architect Bjarke Ingels, oprichter van de Bjarke Ingels Group (BIG). Deze architect en zijn team zijn verantwoordelijk voor projecten als het nieuwe Two World Trade Center in New York, het nieuwe hoofdkantoor van Google in Californië.