Visueel beperkte topwielrenner racet zelfstandig door 5G van Vodafone

Visueel beperkte topwielrenner racet zelfstandig door 5G van Vodafone

24-11-2020 (11:14) - Tech

Vodafone heeft een primeur: 5G-technologie waarmee visueel beperkt paralympisch kampioen Tristan Bangma zelfstandig over een wielerbaan kan rijden. De rol van de copiloot, met wie hij normaal wedstrijden op een tandem rijdt, wordt overgenomen door twee scanners op zijn fiets die de baan en andere rijders in kaart brengen. Deze beelden gaan via een externe computer en 5G als audiosignaal naar de headset van Bangma.
 
Het prototype werd door Vodafone speciaal voor Bangma ontwikkeld en is onderdeel van de nieuwe 5G-campagne.

Bangma rijdt met gebruik van het prototype met ma 50 kilometer per uur zelfstandig over de baan, terwijl hij een gezichtsvermogen van maar 1 procent heeft. Dit is vergelijkbaar met kijken door een zeer dichte mist. 
 
“Dat ik ooit weer zelfstandig over de baan zou kunnen racen was een van mijn grote dromen. Dat dit nu al kan op deze manier, had ik tot voor kort onmogelijk geacht. Na de eerste test werd ik alleen maar enthousiaster over het idee. Om hier nu zo moeiteloos rond te rijden is prachtig! Ik ben benieuwd wat de ontwikkeling van 5G in de toekomst nog meer mogelijk maakt voor ons allemaal”, aldus Bangma.
 

Samen vooruit

Met deze campagne wil Vodafone aan Nederland laten zien welke waardevolle oplossingen 5G ons gaat brengen. De fiets waarmee Bangma rijdt is een prototype en bewijst dat technologische innovatie mensen vooruit brengt. Op termijn zou soortgelijke technologie visueel beperkte mensen kunnen helpen om zich makkelijker zelfstandig te verplaatsen in slimme steden. 5G is een belangrijke katalysator van zulke innovaties.