Waarom een VPN gebruiken handig is

12-08-2021 (13:14) - Tech

Denk je dat je al veilig internet? Waarschijnlijk heb je wel antivirussoftware en een firewall, maar daarmee heb je maar een beperkte veiligheid online. Als je echt gaat voor anonimiteit en veiliger surfen, kun je beter ook een VPN gebruiken. Dat is een Virtueel Privé Netwerk: een soort tunnel tussen jou en het publieke internet. Door de tunnel wordt alle data versleuteld, zodat anderen niet meer kunnen meekijken. Maar wat heb je daar nu concreet aan?
 

Een betere online privacy

Online word je overal gevolgd. Dat gebeurt aan de hand van je IP-adres. Het IP-adres vertelt websites en online diensten waar je je bij benadering bevindt. Veel van wat je doet op het internet, kan worden gekoppeld aan je IP-adres. Dat kan een inbreuk op je privacy vormen.
 
Zo kunnen adverteerders met je IP-adres uitvinden met wie ze te maken hebben, hoe oud je ongeveer bent, waar je vandaan komt en kunnen ze een profielschets van je maken. Wanneer je met een VPN verbindt, leen je een IP-adres, vaak uit het buitenland. Iedere keer dat je opnieuw verbindt met de VPN, krijg je een ander IP-adres. Daardoor is het een stuk lastiger je te volgen en reclame op maat aan te bieden.
 
Veilig internetten op openbare netwerken
Je kunt op steeds meer plaatsen gratis internetten: op het vliegveld, in het café, in het hotel of zelfs in de winkel. Gratis internet is ontzettend handig en het woord ‘gratis’ is aantrekkelijk. Aan gratis internet op openbare netwerken kleven echter nadelen: je bent kwetsbaar.
 
Op een openbaar netwerk kan iedereen zonder al te veel moeite het internetverkeer van anderen onderscheppen, bekijken en zelfs aanpassen. Op die manier kunnen in het ergste geval bankrekeningen worden geplunderd, je e-mailadres worden overgenomen of je sociale media gehackt worden. Het is geen theoretisch gevaar: het komt steeds vaker voor. Sommige criminelen zetten zelfs een nepnetwerk op, met alleen als doel om slachtoffers in de val te laten lopen.
 

Beperkingen opheffen

Films, series en online televisie zijn vaak regiogebonden. Daardoor kun je niet het complete aanbod zien en sommige zenders (zoals die van de BBC) zijn zelfs geblokkeerd. Wanneer je je in een bepaalde regio bevindt, mag je kijken en wanneer je daar buiten bent, niet.
 
Maak verbinding met een VPN-server in het land waarvan je het aanbod wilt zien. Denk bijvoorbeeld aan het Verenigd Koninkrijk of Amerika. Toegegeven: videodiensten zijn er niet blij mee dat dit kan, maar het is legaal en werkt echt. Je hebt alleen wel een snelle en stabiele VPN nodig.
 

Je kunt een proefabonnement nemen

Is een VPN iets voor jou? Dat kun je proberen. Neem een proefabonnement. Vaak kun je een bepaalde periode gratis een VPN proberen, of kun je het betaald proberen en krijg je je geld terug als je niet tevreden bent. Zo weet je of de verbinding stabiel genoeg is, of je er mee kunt Netflixen en of het aanbod in VPN-servers groot genoeg is. Schroom niet om ook eens de klantenservice te testen: zo weet je zeker dat je vraag adequaat beantwoord wordt als je echt eens een probleem met de VPN hebt.
 
Een VPN is een kleine maandelijkse investering om veiliger, vrijer en met meer aandacht voor je privacy te internetten. Het is zeker het overwegen waard.