Waarom hosting jouw website kan helpen

Waarom hosting jouw website kan helpen

02-12-2020 (12:16) - Tech

Ondernemers die een eigen website exploiteren, onderschatten nogal eens het belang van goede hosting. Ze zien een provider als een noodzakelijk kwaad en staan er nauwelijks bij stil dat er veel verschillen bestaan tussen de diverse aanbieders. Het zijn juist die verschillen die van doorslaggevend belang kunnen zijn in het succes van jouw website. De betrouwbaarheid, snelheid en vindbaarheid spelen namelijk een grote rol.
 

Wat is hosting?

Hosting van een website wil eigenlijk niets meer zeggen dan de plek waar jij de bestanden van jouw website hebt ondergebracht. Een provider biedt zo’n plek aan en sluit die op zodanige wijze aan op het wereldwijde netwerk, zodat de website voor iedereen zichtbaar is. Vergelijk het maar met jouw provider voor televisie. Je zult je eerst ergens bij moeten aansluiten, wil je in staat zijn het signaal te ontvangen. In letterlijke zin heeft het Engelse woord ‘host’ de betekenis van ‘gastheer’ en wanneer we in de internetwereld over hosting spreken, bedoelen we dus de partij die als gastheer optreedt voor het onderbrengen van jouw website.
 

Betrouwbaar en stabiel

Een website moet goed te bereiken zijn, ook als het wat drukker is op de digitale snelweg. Het is dus van belang om erachter te komen in hoeverre de bereikbaarheid van de webserver gegarandeerd kan worden door de hostingprovider. Sommige providers adverteren met een percentage van 99% of meer. Dat klinkt als hoog, maar besef wel dat een jaar uit 365 dagen bestaat. Stel dat jouw website 99% van die tijd online is, dan zit je dus al met al een week zonder! Sommige bedrijven garanderen 99,9% en dat lijkt misschien een miniem verschil; in dit geval maakt het toch nog wel iets uit. Er kan natuurlijk altijd iets gebeuren waardoor het alsnog misgaat, vandaar dat 100% niet te garanderen valt.
 

Snelheid doorslaggevend

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen snel weer vertrokken zijn van een website als ze bij het laden van een nieuwe pagina telkens moeten wachten. En dan gaat het om slechts enkele seconden, die je als beheerder van een website fataal kunnen worden. Als de opgevraagde informatie niet direct op het scherm verschijnt, is men al snel geneigd om de hele website links te laten liggen. Controleer dus de snelheid die een provider aanbiedt voordat je een beslissing neemt.
 

Vindbaarheid

De snelheid van de webserver kan bovendien een grote rol spelen bij de vindbaarheid van je website.