Zelfrijdende auto’s, waarom niet?

06-04-2017 (09:48) - Tech

50% van de Nederlanders vindt het aantrekkelijk als er nu overal zelfrijdende auto’s op straat rijden. Dat blijkt uit het landelijke (opinie) herhalingsonderzoek van het bureau Connected strategische veranderingsprocessen.
 
We schakelen langzaam over op zelfrijdende auto’s, maar ook andere vervoersmiddelen zoals treinen. Voor de Nederlander dus geen groot probleem. Er is wat dat betreft weinig veranderd aan zijn houding ten opzichte van 2014. In 2030 is het volgens veel Nederlanders normaal dat elektrisch vervoer (26%) en zelfrijdende auto’s (25%) het straatbeeld domineren.
 
Wel blijven Nederlands zich zelf verantwoordelijk voelen, 52% van de deelnemers aan het onderzoek zoekt in het geval van een overtreding of ongeluk van een zelfrijdende auto de schuld bij zichzelf. 16% van de mensen geeft aan graag een zelfrijdende auto of Connected Cars te willen hebben. Het percentage aan laggards is ook toegenomen (10% in 2014 naar 16% in 2017). Er zijn dus meer mensen die niets te maken willen hebben met de zelfrijdende auto en de Connected Cars. Over het algemeen geldt: hoe meer de Nederlander weet (kennis), hoe positiever zijn houding wordt en mannen zijn over het algemeen positiever over nieuwe mobiliteitsvormen dan vrouwen.