Genderneutraal ‘wint’ Weg met dat woord-verkiezing

07-12-2017 (11:14) - Toeleveranciers

Als het aan Nederland ligt, verbannen we het woord ‘genderneutraal’ uit de Nederlandse taal. Het woord kreeg 43% van de stemmen in de Weg met dat woord-verkiezing. In Vlaanderen is men klaar met de uitdrukking ‘ik heb zoiets van’.
 
De uitslag werd vandaag bekendgemaakt door het Instituut voor de Nederlandse Taal. Het is de vijfde editie van de verkiezing, en er wordt al gretig gestemd door het Nederlandse volk. In het eerste jaar werd ‘kids’ resoluut de deur gewezen. Daarna volgden ‘oudjes’, ‘me’ (i.p.v. ‘mijn’), ‘diervriendelijk vlees’ en nu dus genderneutraal.
 
Wat opvalt aan de verkiezing is dat de woorden van de laatste twee jaar te maken hebben met beladen thema’s. Veel mensen gaven dit jaar aan dat het woord genderneutraal is voortgevloeid aan een hype, een hype die velen inmiddels de keel uit komt. De politieke correctheid van de term stoot mensen tegen de borst en sommige mensen gaven aan dat ze vinden dat genderneutraliteit niet bestaat. Anderen vinden het ergerlijk dat voor deze term is gekozen voor een samenvoeging van Engels en Nederland. Zij prefereren ‘geslachtsneutraal’. 
 
top 10 Nederland
1. genderneutraal (43%) 
2. in je kracht staan (14%)
3. papadag (14%)
4. shinen (11%)
5. duurzaam (4%)
6. een stukje (4%)
7. soort van (4%)
8. loverboy (3%)
9. super (2%)
10. eigenlijk (1%)
 
top 10 Vlaanderen 
1. ik heb zoiets van (28%)
2. me-time (22%)
3. dagdagelijks (13%)
4. groentjes (10%)
5. naar de toekomst toe (9%)
6. comfortzone (6%)
7. super (4%)
8. eigenlijk (3%)
9. leuk (3%)
10.   absoluut
 
Later vandaag zullen we WhatsAppen met Vivien Waszink van het IVNT.