Liever een verre vriend dan een goede buur

Liever een verre vriend dan een goede buur

14-09-2017 (10:00) - Toeleveranciers

Uit onderzoek van Quest blijkt dat veel Nederlanders hun buren niet echt kennen. Ongeveer eenderde weet niet hoe zijn directe buren heten. 
 

ouderen

Dat goed burencontact vooral iets van vroeger is, wordt ondersteund door dit onderzoek. Vooral ouderen zijn goed op de hoogte. Hoogopgeleiden hebben duidelijk minder interesse in het wel en wee van de buren. Ook vertrouwt 43 procent van de Nederlanders hun buren geen ‘klusje’ toe ze weg zijn. Voor bijvoorbeeld het bijhouden van de post en de verzorging van planten en huisdieren kloppen zij bij anderen aan. 
 

randstad

Toch vindt het grootste deel van de Nederlanders het wel prima zo. Slechts elf procent zou wel een betere band willen met de buren. Het is algemeen bekend dat men in het Westen afstandelijker is als het gaat om burencontact. Dit wordt met dit onderzoek eens temeer bevestigd: slechts de helft van de inwoners van de drie grootste steden (Amsterdam, Rotterdam en Den Haag) weet hoe zijn of haar buren heten. In het noorden, oosten en zuiden van het land is dat zo’n 75 procent. 
 
Uitkomsten van het onderzoek zijn te lezen in het oktobernummer van Quest. Quest liet het onderzoek uitvoeren door Multiscope.