PostNL en Sandd mogen toch fuseren

27-09-2019 (16:05) - Toeleveranciers

PostNL en Sandd mogen toch fuseren. Staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken maakt gebruik van haar bevoegdheid de fusie alsnog goed te keuren ondanks het eerdere negatieve advies van mededingingsautoriteit ACM. Beide bedrijven hadden een beroep gedaan op de minister.

De postbezorging moet betaalbaar, beschikbaar en betrouwbaar blijven in een sterk krimpende markt. De staatssecretaris beperkt de prijs die PostNL mag rekenen aan klanten en consumenten, en legt aan het bedrijf gegarandeerde netwerktoegang voor andere postbedrijven op.

Voorwaarden voor de overname zijn onder meer een rendementsplafond van 9 procent op de Nederlandse postdienstverlening, inclusief de zakelijke activiteiten. Zo worden overwinsten voorkomen en blijven de tarieven – waaronder de postzegelprijs – de daadwerkelijke kosten volgen.

Ook gaat de staatssecretaris de regelgeving wijzigen, zodat PostNL de kosten van de integratie van Sandd niet kan toerekenen aan de basispostvoorziening (UPD). Daarmee wordt voorkomen dat consumenten om die reden meer moeten gaan betalen voor het sturen van een brief.

PostNL heefttoegezegd alle postbezorgers van Sandd een baan aan te bieden. Voor de overige medewerkers van Sandd zal worden gekeken naar mogelijkheden binnen PostNL of naar andere oplossingen.