Digitale industrie groeit met 17% harder dan ooit

03-09-2018 (09:12) - Bureaus

De omzet van de digitale industrie in Nederland groeide in 2017 met ruim 17% naar een gezamenlijke omzet van 850 miljoen euro. Dit maakt de digitale industrie opnieuw tot één van de grootste groeisectoren van de Nederlandse economie. Branchevereniging Dutch Digital Agencies (DDA) maakt vandaag deze en andere resultaten van haar kengetallenonderzoek over 2017 bekend.


De branchevereniging verwacht volgend jaar de miljard in omzet te passeren. Voorzitter Ivo Roefs van DDA tekent hierbij aan dat de groei minder hard gaat dan nodig: 'De ‘War for Talent' zit de groei van de digitale industrie in de weg. Talent vinden én behouden is de grootste uitdaging waar onze leden mee te maken hebben', aldus Roefs.
 

brutowinst 12%

De ongeveer 130 bij DDA aangesloten topbureaus noteerden over 2017 gemiddeld een brutowinst van 12%. De leden van DDA verwachten dat de winst in 2018 groeit met 15%. Het aantal medewerkers van de DDA-leden bedraagt in totaal ruim 7.400.
 
De branchevereniging intensiveert al jaren haar relatie met zowel creatieve als technische opleidingen. Het tekort aan medewerkers is evenwel groter dan de instroom vanuit opleidingen kan oplossen. Roefs: 'Dit personeelsgebrek raakt ook nationale belangen. Succes van overheden, instellingen en bedrijven staat of valt immers met hun digitale dienstverlening en communicatie’.
 
DDA-leden ontwikkelen digitale platforms en applicaties (apps). Zij doen dat voor overheden, bedrijven die tot ver over de landsgrenzen werkzaam zijn en voor andere organisaties. Nagenoeg alle Nederlanders maken dagelijks gebruik van deze platforms en apps. Roefs: 'Altijd staat voor de leden van DDA voorop dat we een laagdrempelige service creëren die gemakkelijk door iedereen gebruikt kan worden. Nederland heeft daarmee internationaal een geweldige reputatie’.
 

Politiek: help!

Roefs: 'Digitale dienstverlening en communicatie zijn onmisbaar voor het functioneren van de Nederlandse samenleving en economie, voor de internationale concurrentiepositie van ondernemingen. Ze zijn daarmee van strategisch belang voor Nederland. Als de politiek dat belang onderkent en ons helpt om het personeelstekort terug te dringen, zijn wij als digitale industrie in staat om nog meer bijdragen aan de toekomstgerichte welvaart van Nederland’.
 
Gelet op de ambitie ziet Roefs ook een opdracht weggelegd voor DDA zelf: 'Als industrie moeten we kritisch naar onszelf blijven kijken. We moeten de groei en het succes van de digitale industrie permanent blijven vertalen in concurrerende arbeidsvoorwaarden Daarvoor is het ook nodig dat opdrachtgevers de inzet van onze leden op waarde weten te schatten. Dat stelt onze leden in staat om medewerkers aan te trekken op een uiterst krappe arbeidsmarkt waarvoor ook internationale bedrijven en organisaties belangstelling tonen’.
 

scrum wint terrein

Uit het kengetallenonderzoek komt duidelijk naar voren dat de projectmethodiek SCRUM met ruim 60% de absolute voorkeur heeft bij opdrachtgevers. Roefs: 'We bemensen steeds meer teams van klanten en werken nauwer met elkaar samen. Een duidelijke trend die laat zien dat opdrachtgevers strategische en duurzame relaties aangaan met leden van DDA'. Het kengetallenonderzoek wordt jaarlijks door onderzoeksbureau Conclusr uit Breda uitgevoerd. Aan het onderzoek hebben 126 bedrijven deelgenomen. 


Media

Marketing

Economisch