Annet van Egmond ontwerpt Miss Nightingale zonne-energielamp voor Earth Hour

23-03-2018 (17:55) - Creatie

Nederland sluit zich zaterdag 24 maart weer aan bij de wereldwijde beweging Earth Hour. Klokslag 20.30 uur gaat op talloze plekken en bij beeldbepalende bouwwerken het licht een uur uit als oproep dat meer actie nodig is tegen klimaatverandering en voor behoud van natuur. Als de lichten doven, gaat het door Annet van Egmond voor Earth Hour ontworpen zonnelampje Miss Nightingale juist aan. ?


Van Egmond bedacht een stijlvolle lamp op zonne-energie, waarvan een deel van de opbrengst gaat naar het Southern African Wildlife College dat door WNF wordt ondersteund.


Het nationale switch off-moment vindt plaats bij de Erasmusbrug in Rotterdam. Tijdens Earth Hour zijn in het hele land sfeervolle activiteiten, van duurzame markten tot akoestische concerten en dinners in the dark. Als in Nederland de lichten uitgaan is Earth Hour al de halve planeet overgetrokken. Het evenement, waarvan het Wereld Natuur Fonds initiatiefnemer is, begint in de Stille Zuidzee en reist vervolgens over de aardbol.


Beroemde locaties

Onderweg worden beroemde locaties een uur in het donker gehuld, zoals het Opera House in Sydney, voormalig Olympisch Stadion het Vogelnest in Beijing, het Koninklijk Paleis in Bangkok, het Kremlin in Moskou, de piramides in Egypte, de Eiffeltoren in Parijs, het Colosseum in Rome, de Akropolis van Athene, de Big Ben in Londen, het Empire State Building in New York en het standbeeld Christus de Verlosser dat uittorent boven Rio de Janeiro.Wereldwijd doen miljoenen mensen aan Earth Hour om een signaal af te geven dat meer actie nodig is tegen klimaatverandering.


Switch off-moment

WNF-ambassadeur André Kuipers doet zaterdag om 20.30 uur met een druk op de knop de verlichting van de Erasmusbrug in Rotterdam uit. De NOS zendt dit switch off-moment live uit en verzorgt vervolgens een tv-programma waarin verduurzaming en biodiversiteit centraal staan. Ook andere landmarks in Nederland zijn dan een uur in het donker gehuld, waaronder de Domtoren in Utrecht, de Waag in Amsterdam, de Peperbus in Zwolle, het stadhuis van Den Bosch, de Bergkerk in Deventer en veel gebouwen in het centrum van Haarlem, waaronder de St. Bavokerk.  

 

Dinner in the Dark

WNF steekt Earth Hour dit jaar in een smakelijk jasje met tips en ideeën voor een Dinner in the Dark. Bekende foodbloggers als Rens Kroes, Amber Albarda en Isabel Boerdam hebben vegetarische recepten beschikbaar gesteld als inspiratie. Vleesproductie is wereldwijd een belangrijke oorzaak voor het verdwijnen van natuur en klimaatverandering als gevolg van ontbossing en uitstoot van broeikasgassen. Door vaker te kiezen voor vegetarisch eten kan iedereen direct bijdragen aan natuurbehoud.

Ook veel bedrijven hebben aangegeven mee te doen aan Earth Hour, zoals AkzoNobel, ABN Amro, Tata Steel en restaurants en hotelketens. Radiozenders 100%NL

SLAM!, Radio 538, Radio 10, Sky Radio, Radio Veronica, Q-music en Sublime FM steunen Earth Hour door twee dagen lang de radiospot met WNF-ambassadeur Carice van Houten uit te zenden.