Voor iedereen is een hypotheek op maat beschikbaar

02-07-2019 (18:18) - Economisch

Voor elke soort koper bestaat er tegenwoordig een hypotheek op maat. De variatie qua hypotheken is groot, wat het ook lastiger kan maken om een goede hypotheek te kiezen. Wie onderstaande cruciale aspecten meeneemt in het beslissingsproces, maakt het zichzelf een stuk gemakkelijker. Wie deze tips gebruikt, vindt de beste hypotheek.
 

Berekenen maximum hypotheekbedrag

Een eerste belangrijk aandachtspunt is de maximale hypotheek berekenen. Belangrijk voor het bedrag dat je mag lenen, is de rentevast periode. Meestal kun je, zo blijkt wanneer je de hypotheek berekenen gaat via een online tool, het hoogste bedrag lenen als je kiest voor een rentevaste periode van tien jaar. Wanneer je starter bent op de woningmarkt, kun je onder bepaalde voorwaarden soms ook aanspraak maken op een zogenoemde Starterslening. Hierdoor kun je vaak een hoger bedrag lenen dan officieel mogelijk is.
 

Hoeveel bestedingsruimte is er?

Natuurlijk kun je voor het maximale leenbedrag gaan. Maar als je een hypotheek berekenen gaat is inkomen niet het enige dat meetelt. Houd rekening met toekomstige kosten, bijvoorbeeld als je van plan bent nog kinderen te krijgen, een auto te kopen, de keuken wilt verbouwen en één of twee keer per jaar enigszins luxueus op vakantie wilt gaan. Je wilt toch immers niet alleen werken en leven om jouw hypotheek af te lossen?
 

Welk hypotheekbedrag is gewenst?

Tegenwoordig kun je bij financiële hypotheekverstrekkers nog steeds extra hypotheek aanvragen voor bijvoorbeeld een ingecalculeerde verbouwing. Je kunt ervoor kiezen om verbouwingskosten mee te nemen in de hypotheeksom of dit met eigen geld betalen. Als je zelf rekenvaardig bent, kun je berekenen wat voor jou op termijn het voordeligste is. Ben je niet zo'n rekenwonder? Schakel dan een hypotheekadviseur in, want dat kan je uiteindelijk duizenden euro's schelen. 
 

De hypotheekvorm die het beste past

Vandaag de dag komen vooral drie hypotheekvormen veel voor: de zogeheten annuïteitenhypotheek (waarbij je eerst minder, later meer betaalt), de lineaire hypotheek (hierbij betaal je netto eerst meer, later minder), of een mixvorm tussen beide hypotheeksoorten. Verder dient een nieuw afgesloten hypotheek tegenwoordig in maximaal dertig jaar afgelost te worden, anders kun je geen aanspraak maken op hypotheekrenteaftrek. 
 

Hypotheekrente & voorwaarden

Het is belangrijk om bij de keuze voor een goede hypotheekvorm en -verstrekker niet alleen te kijken naar de hypotheekrente. Ook de gestelde voorwaarden zijn belangrijk. Denk aan de hoogte van de boete als je tussentijds wilt overstappen, of je de rente kunt meenemen bij een verhuizing en de geldigheidsduur van de offerte.
 

Bureaus

Media

Marketing