Wanneer ben je als bedrijf aansprakelijk bij ongelukken?

05-08-2020 (12:50) - Economisch

Of je nu zzp’er bent of een bedrijf runt met werknemers in loondienst: als eigen baas ben je aansprakelijk voor de schade die je tijdens werktijd veroorzaakt. Dat betekent dat je diep in de eigen buidel moeten tasten bij een bedrijfsongeval, letsel of schade aan andermans goederen. Tenzij je natuurlijk een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering hebt.
 

Diverse soorten bedrijfsaansprakelijkheid

Elke branche kent zijn eigen risico’s en er bestaan dan ook verschillende soorten aansprakelijkheid. Als freelancer of zelfstandig ondernemer ben je zelf aansprakelijk voor schade die je tijdens je werk veroorzaakt.
 
Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd tegen de meeste soorten schade:
 
> Algemene bedrijfsaansprakelijkheid: als iemand schade of letsel oploopt door jouw werkzaamheden, doo bijvoorbeeld te struikelen over je verlengsnoer.
 
> Productaansprakelijkheid: als je geleverde product schade veroorzaakt aan de eigendommen van een klant.
 
> Beroepsaansprakelijkheid: als je vermogensschade veroorzaakt bij je opdrachtgever. Door onjuist financieel advies, een ontwerpfout of het schenden van intellectuele eigendomsrechten, bijvoorbeeld. (Deze soort schade wordt niet gedekt door een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.)
 
> Werkgeversaansprakelijkheid: als je een stagiaire of tijdelijke uitzendkracht inzet. Of als een andere zzp'er op jouw aanwijzingen aan een opdracht meewerkt.
 
Ook schade aan geleende of gehuurde spullen voor je werkzaamheden kan(in het geval van beschadiging en diefstal) worden meeverzekerd.
 

Voorkom een mogelijk faillissement

Als je onder werktijd schade veroorzaakt, kunnen de kosten al snel fiks oplopen. Bij letsel kan de schade zelfs tot in de duizenden euro’s oplopen. En dat kan je bedrijf flink in gevaar brengen of – erger nog – zorgen voor een faillissement. Daarom is het verstandig om je hiertegen te verzekeren met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Daarmee kun je, tegen een redelijke premie, de financiële gezondheid van je bedrijf waarborgen.
 

Verzeker jezelf van een inkomen

Wat als je zelf arbeidsongeschikt raakt, op werk of in je vrije tijd? En daardoor (tijdelijk) niet meer kan werken? Dan ben je zelf verantwoordelijk voor je inkomen.
Dagelijks raken 200 mensen per dag onverhoopt uitgeschakeld. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door een bedrijfsongeval, psychische klachten, een blessure of een zwangerschap. 40% van de zzp’ers heeft niets geregeld bij (tijdelijke) arbeidsongeschiktheid en komt dus zonder inkomen te zitten.
 

Buffer: minder handig dan het lijkt

Wellicht heb je een buffer en denk je het een tijd daarmee uit te kunnen zingen. Maar de praktijk leert dat een buffer vaak sneller verdampt dan gedacht. En op een bijstandsuitkering kun je voor die tijd ook niet rekenen: daar heb je pas recht op als je door al je eigen (spaar)geld heen bent.
 

Aov voor zzp’ers

Een slimme ondernemer sluit daarom een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers af. Deze verzekering dekt tot wel 90% van je inkomen. Bovendien is de premie fiscaal aftrekbaar: een groot deel van het bedrag krijg je weer terug van de Belastingdienst. Met een aov voor zzp’ers bespaar je jezelf dus niet alleen kopzorgen, maar ook heel wat spaargeld.
 

Bureaus

Media

Marketing