Positieve doping

17-07-2013 (11:48) - Kijkcijfers

Als je wint heb je vrienden. Dat geldt zeker in de wielrennerij. Vraag het Lance. Winnaar af en ineens sta je alleen. Onze 'eigen' Bauke en Laurens zijn nu de gevierde jongens. Nederland heeft het weer over de wielersport, en nu eens niet in de context van het ‘d-woord’. 
 
De NPO verzorgt sinds jaar en dag de registraties van de etappes van de Ronde van Frankrijk. Dit gebeurt op een hoogstaand niveau. Op Twitter hebben de azijnzeikers uiteraard weer het nodige commentaar op de kenmerkende ‘schoolmeesterstijl’ van Mart Smeets of de kastelenkennis van verslaggever Maarten Ducrot. Deze kijkers kunnen tijdens de etappes nog uitwijken naar Eurosport, waar Michael Boogerd commentaar levert of naar het Belgische Sporza. Maar het aantal Nederlanders die dit doet is marginaal. Gemiddeld kijken er overdag circa 540.000 personen naar de live-etappes op Nederland 1. De klim op de Mont Ventoux van afgelopen zondag had gemiddeld 1,4 miljoen kijkers. Een mooi getal voor een zondag waarop het kwik de 25 graden aantikte.  
 
Niet iedereen is in staat overdag de etappes op televisie te volgen. Deze mensen kunnen terecht bij het Tourjournaal op Nederland 3 of de ‘wielerpraatprogramma’s’.  Op Nederland 1 is er de Avondetappe en RTL Nederland introduceerde drie jaar geleden Tour du Jour.  Beide praatprogramma's worden ook dit jaar goed bekeken. Tour du Jour haalt minder hoge kijkersaantallen dan in 2012, maar dat ligt aan het feit dat het programma toen op bereikszender RTL4 geprogrammeerd stond en dit jaar weer op de ‘mannnenzender’ RTL7. Er kijken gemiddeld 435.000 naar Tour du Jour. In 2012 lag dit aantal op 563.000 personen.
 
De Avondetappe klimt wel door. Van gemiddeld 885.000 kijkers in 2012 naar 944.000 in 2013. Het hoogtepunt ligt op dinsdag 16 juli met 1.122.000 kijkers. Met de Alpe d'Huez op het programma en een Mollema die nog om een podiumplaats meedoet, is de verwachting dat dit aantal kijkers nog overtroffen gaat worden. Nederlands succes is gewoon de crux. Denk aan 2008 toen Nederland massaal naar vrouwen waterpolo zat te kijken. 
 
Bauke Mollema en Laurens ten Dam zorgen met hun goede prestaties voor een positieve doping bij de Nederlander en leveren een nieuwe aanwas wielerverslaafden. Als de amateurwielrenners nu maar wel zelf blijven opletten op de fietspaden, want naar de Tour de France kijken a la, maar we zijn nu eenmaal niet allemaal een Mollemaatje.
 
Jurgen Verstegen, RTV Director ZenithOptimedia
 

 


Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit artikel.