Dit is zuivere koffie

14-05-2018 (12:19) - Marketing

Ngo Fairfood roept op 17 mei de koffiemerken op om wakker te worden. Twintig miljoen kleinschalige koffieboeren in Afrika, Latijns-Amerika en Azië verbouwen zeventig procent van onze koffie. Zij leven onder de armoedegrens van minder dan 1,90 dollar per dag.


De Wolven spoort koffieliefhebbers aan om vanaf 17 mei hun steun online te delen via wakecupcall.nl of met #WAKEcUPCALL. Het Amsterdamse pr- en communicatiebureau zet in op media-aandacht en influencers die de golfbeweging een extra boost geven.


Koffieliefhebber wil verandering

In Nederland drinken we 30 miljoen kopjes koffie per dag. En als het aan de koffiedrinker ligt, zijn dat armoedevrije bakjes. Bijna de helft van de Nederlandse koffiedrinkers (44%) is bereid om hiervoor meer te betalen. Aan de koffiemerken de taak om de koffieboer een eerlijke prijs te garanderen, aldus 8 op de 10 Nederlanders. Doen ze dat niet, bestaat de kans dat ze overstappen: 41% zou het vertrouwde koffiemerk inruilen voor een eerlijker merk. Dat blijkt uit een representatieve opiniepeiling uitgevoerd door onderzoeksbureau Motivaction in opdracht van Fairfood.
 

Koffiemerken wakker schudden

Fairfood zet in op verschillende media-kanalen en influencers om de steun van koffieliefhebbend Nederland voor armoedevrije koffie zichtbaar te maken. Zo verschijnt er een filmpje waarin koffiedrinkers met een candid camera gefilmd worden terwijl ze worden wakker geschud, en zijn er van tevoren specialty koffiemerken en bewuste barista’s gemobiliseerd. Zij geven hun achterban een #WAKEcUPCALL via hun eigen social mediakanalen en in hun koffiezaak met promotiemateriaal.
 

Blockchainkoffie onderweg

Naast de campagne is Fairfood betrokken bij een grootschalig koffie-op-de-blockchainproject. Samen met ID Coffees brengt de ngo blockchainkoffie van Colombia naar Nederland. De partijen maken de reis van koffie volledig inzichtelijk door elke stap te loggen met de blockchaintechnologie. Op deze manier is voor de consument onder meer zichtbaar hoeveel de boeren achter die koffie verdiend hebben. Vorig jaar deed Fairfood hetzelfde met kokosnoten uit Indonesië, waarmee ze de eerste partij in Nederland waren die blockchained eten verkocht.

Bureaus

Media

Economisch