Reisapp voor blinden en slechtzienden wint Mobility Hackathon

19-11-2017 (13:56) - Marketing

Dit weekend werd het hoofdkantoor van de ANWB in Den Haag overgenomen door hackers. Tijdens de Dutch Mobility Hackathon stelden de ANWB, Schiphol en NS data beschikbaar waarmee 65 deelnemers aan de slag gingen om - in 24 uur - nieuwe ideeën en toepassingen voor reizigers te bedenken.
 

Lassie

Het winnende idee is ‘Lassie’ een app voor blinden en slechtzienden die met het vliegtuig reizen en daarin zelfredzaam willen zijn. De hackathon werd georganiseerd in samenwerking met startup incubator Utrecht. Zaterdagmiddag presneteerden de beste teams hun vindingen aan een jury van onder meer Hessel Dikkers, CIO van NS, Sjoerd Blüm CIO van Schiphol en Lidwien Suur, CFO van de ANWB. De eerste prijs werd uitgereikt door Frits van Bruggen, CEO van de ANWB.
Naast ‘Lassie’ zijn volgens de jury de volgende concepten het meest inspirerend en kansrijk voor implementatie:
 
Reisbrein, een applicatie met specifieke reisadviezen op basis van persoonlijke kenmerken  en voorkeuren (auto, trein, fiets). 
 
Stewart, met deze app ervaren reizigers die met het vliegtuig reizen geen stress maar reizen vlot en ontspannen af op basis actuele- en relevante reisinformatie én gamification. 
 
MoodTrip, afhankelijk van je stemming geeft deze app een reisadvies en kun je vooraf of onderweg het plezier alvast delen met andere bezoekers, bijvoorbeeld op weg naar een concert.
 
Where am I going, deze app spoort met fotoherkenning de locatie van een foto op en biedt de snelste route naar deze bijzondere plek of bezienswaardigheid.
 

Inzet van data en technologie 

Met de organisatie van deze hackathon willen de drie grootste vervoersbedrijven in Nederland voorzien in de toenemende en snel veranderende vraag naar mobiliteit. ANWB CEO Frits van Bruggen: ‘We zijn continue bezig met het verbeteren van onze dienstverlening. De inzet van data en technologie maken het mogelijk om mobiliteit in Nederland slim(mer) vorm te geven. Zo kunnen we reizen veiliger, duurzamer en flexibeler maken.’
 

over Dutch Mobility Hackathon

Om die nieuwe mogelijkheden in dienstverlening te ontdekken, stelden de ANWB, NS en Schiphol dit weekend data beschikbaar. Programmeurs en creatieve talenten werden uitgedaagd om die informatie te analyseren, te combineren en te visualiseren tot nieuwe oplossingen. Bijvoorbeeld op het gebied van vliegvertragingen, treinstoringen en locatiebepaling. Op vrijdag klonk in het hoofdkantoor van de ANWB de start van de hackathon. De teams werkten de hele nacht door. Tussendoor konden de deelnemers gebruikmaken van massages, een gameroom of een powernap doen op (lucht)bedden.

Bureaus

Media

Economisch